Hlavní obsah

Ve Slavkovském lese zřejmě kdosi otrávil samici orla mořského. Její mládě v hnízdě uhynulo

• Aktualizováno

Ve Slavkovském lese uhynula samice orla mořského. V hnízdě, kde orlí pár hnízdil, pak našli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) uhynulé několikatýdenní mládě. Případ policie vyšetřuje jako trestný čin, protože existuje podezření, že dravce někdo otrávil. O případu informovala Česká společnost ornitologická (ČSO).

Foto: Pavla Tájková, AOPK ČR

Uhynulá samice orla mořského ve Slavkovském lese

Článek

Mrtvou samici našel na cestě v lese na Toužimsku náhodný chodec. „Uhynulý orel ležel přímo pod hnízdem, které bylo 35 metrů vysoko. Existovala ale šance, že na něm jsou ještě živá mláďata,“ popsala Pavla Tájková z AOPK ČR.

S průzkumem hnízda pomohli hasiči, kteří poskytli výsuvný žebřík. V hnízdě ale našli pouze uhynulé mládě.

Protože samice nevykazovala žádné známky poranění, existuje důvodné podezření, že uhynula v důsledku otravy. Nyní se proto čeká na výsledky pitvy. Osud druhého ptáka z páru je neznámý.

Foto: Pavla Tájková, AOPK ČR

Hnízdo bylo možné prohledat díky hasičské technice

Česká společnost ornitologická, která lokalitu se psy prohledala, žádné další uhynulé zvíře ani otrávenou návnadu nenalezla.

Třetí zmařené hnízdění

Podle ornitologů je úhyn samice orla letos třetím případem zmařeného hnízdění těchto dravců.

„Na Brněnsku a na Pelhřimovsku na jaře někdo pokácel stromy, kde hnízdili orli. Na Pelhřimovsku k tomu došlo v rámci těžby. Na Brněnsku šlo evidentně o úmysl zmařit orlům hnízdění, žádná těžba v okolí neprobíhala. Tyto případy řeší kriminální policie,“ uvedla psovodka ČSO Klára Hlubocká, která lokalitu se dvěma psy prohledávala.

Foto: Pavla Tájková, AOPK ČR

Mrtvé mládě, které našli hasiči v hnízdě

Ornitologové jen letos zaznamenali už 18 otrávených dravců, z toho 10 orlů mořských. V ČR žije kolem 130 párů orla mořského. S rozpětím křídel až 2,4 metru je orel mořský největším dravcem, který u nás žije. Nejčastěji se živí zbytky uhynulých zvířat.

Foto: Pavla Tájková, AOPK ČR

Impozantní rozpětí křídel uhynulé samice orla

Orel měl otcovské city ke kameni, teď se bude starat o opravdové mládě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám