Hlavní obsah

Českem zněly zvony na památku zavražděných. Lidé se zastavili na minutu ticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostelní zvony se v sobotu v pravé poledne rozezněly po celé České republice jako připomínka obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Novinky živě přenášely uctění památky od katedrály sv. Víta a z náměstí Republiky v Praze. Úctu zavražděným projevovali lidé v poledne napříč Českem.

Živě: Zvony bijí na památku obětí po střelbě na Filozofické fakultě UK v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě začala hodinu před polednem zádušní mše za oběti střelby, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Mezi účastníky byl i prezident Petr Pavel. Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se uskutečnily také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech.

Hasiči v poledne vyjeli s technikou před stanice a uctili oběti tragédie minutou ticha. Na chvíli se zastavila například obsluha a prodej v obchodech či odbavování cestujících na pražském Letišti Václava Havla.

Zvony na plzeňském náměstíVideo: Ivan Blažek, Novinky

Hradec Králové se připojil k minutě ticha, obětí je i hasička z Velichovek

Hradečané přicházeli celé dopoledne, ale zejména před dvanáctou k pietnímu místu před Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové, aby uctili památku všech obětí a lidí, jejich životy zasáhla střelba na Filozofické fakultě v Praze. Jednou z obětí je i Aneta Richterová z Velichovek, členka zdejšího sboru dobrovolných hasičů.

Minuta ticha v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

„Dotýká se nás to trochu i osobně, protože podle ověřených informací byla jednou z obětí členka sboru dobrovolných hasičů ve Velichovkách u Jaroměře, mladá slečna,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Z těch záběrů mě úplně mrazilo. Nestudoval jsem sice v Praze, ale sestra ano, na právnické fakultě. Tak se mě to dotklo,“ vysvětlil, proč přišel zapálit svíčku Jaroslav Doležal. Bohužel, jak se domnívá, podobným tragédiím je asi těžké zcela zabránit.

„Myslím, že máme jeden z nejlepších zákonů, týkajících se střelných zbraní, ale je to komplikované předejít něčemu podobnému. Snad se to ale už nikdy nebude opakovat,“ dodal.

Úderem dvanácté se rozezněly zvony na katedrále Svatého Ducha, lidé se zastavovali v ulicích i v obchodech.

„Minutu ticha držíme z naší iniciativy, nás zaměstnanců a brigádníků. Zastavili jsme prodej. Jsme tu většinou studenti, tak se nás to, co se stalo, hodně dotýká,“ řekl Novinkám Jan Tym, zaměstnanec Cinestaru v královéhradeckém Futuru.

Utichlo i pípání pokladen

Ještě půl hodinu před polednem bylo parkoviště u jednoho z velkých supermarketů na Blanensku plné aut, řidiči zoufale kroužili kolem, aby našli poslední volné místečko. Uvnitř pak panoval klasický předvánoční shon. Když pak ale hlasatelka v obchodě oznámila minutu ticha, drtivá většina zákazníků se zastavila v tiché vzpomínce.

Úderem dvanácté hodiny utichlo známé pípání pokladen, lidé se zastavili i u těch samoobslužných. Ti, kteří vybírali zboží, poodstoupili od regálů a několik desítek vteřin jen nehnutě stáli. Někteří i smekli zimní čepice.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Lidé se na několik desítek vteřin zastavili i u samoobslužných pokladen.

Jen naprostá menšina nakupujících při oznámení minuty ticha brblala. „Řeší vždycky takový…“ nedokončila větu asi pětačtyřicetiletá žena. „No to jsme si teda vybrali dobu,“ hudral muž, který vedle ní tlačil nákupní košík. „To jsme si tedy vybrali…“ zopakovala pak žena.

Státní smutek

Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek - státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, k nimž se přidají kostelní zvony. Lidé vzdají úctu zemřelým a soustrast pozůstalým minutou ticha, setkají se na pietních akcích i bohoslužbách. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, program změnily i televizní stanice.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na lidských životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Růže za vraha při bohoslužbě? Láska musí nakonec vždycky zvítězit, vysvětlil Graubner

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám