Hlavní obsah

Bobošíková má 50 000 podpisů, může do boje o Hrad

Praha

Šéfka Suverenity (SBB) Jana Bobošíková získala 50 000 podpisů občanů, potřebných pro účast v přímé volbě hlavy státu. Oznámil to místopředseda Suverenity Václav Musílek. Potřebné podpisy jako první získal expremiér Miloš Zeman, koncem srpna dosažení této mety oznámil i tým Jana Fischera. Oba patří k favoritům boje o křeslo po Václavu Klausovi.

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Kandidáti velkých stran, jako Jiří Dienstbier nominovaný ČSSD či Přemysl Sobotka za ODS, podpisy sbírat nepotřebují, protože je navrhují zákonodárci.

Musílek zisk 50 000 podpisů pro Bobošíkovou oznámil na základě "informací ze všech sběrných míst, krajských organizací Suverenity a pojízdné prezidentské kanceláře Bobobusu". Fakt, že se Bobošíkové podařilo podpisy získat, považuje Musílek za potvrzení toho, že politika Suverenity a myšlenky, které prosazuje, mají mezi občany pozitivní ohlas. Bobošíková se o prezidentský úřad v roce 2008 neúspěšně ucházela v parlamentní volbě, tehdy ji nominovala KSČM. Svou současnou politiku staví především na kritice EU a hlasitém obhajování "národních zájmů".

Sbírání podpisů podle něj bude pokračovat v neztenčené intenzitě, a to až do odevzdání podpisových archů státním orgánům.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyhlásí termín přímé volby prezidenta 1. října. Ve stejný den nabude účinnosti ústavní novela a prováděcí zákon k přímé volbě hlavy státu. Štěch už dříve řekl, že lidé by si měli nástupce Václava Klause vybírat buď 11. a 12. ledna, nebo o týden později, tedy 18. a 19. ledna. Současný prezident opustí Pražský hrad v březnu

Přihlášky by museli kandidáti odevzdat nejpozději 6. listopadu. V případě pozdějšího termínu by měli čas do 13. listopadu. Kandidáti bez dostatečné parlamentní podpory budou muset k přihlášce dodat petici na podporu jejich kandidatury právě nejméně s 50 000 podpisy. Ty bude kontrolovat ministerstvo vnitra. Do 23., případně 30. listopadu by mělo rozhodnout o registraci kandidátů, kteří splnili podmínky pro zvolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám