Hlavní obsah

Bobošíková bude u založení Zemanovy strany

Právo, Jiří Ovčáček

Lídr Suverenity Jana Bobošíková bude v sobotu u zakládání nové Strany práv občanů (SPO) expremiéra Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Bobošíková

Článek

„Miloš Zeman mě osobně na sobotní setkání pozval. Jeho pozvání jsem ráda přijala a zúčastním se,“ sdělila v úterý Právu Bobošíková.

O ní se přitom hovoří jako o jednom z možných lídrů nové strany. Bobošíková přiznala, že si dlouhodobě přeje Zemanův návrat do politiky. „Nepředbíhejme událostem,“ uvedla.

O novou stranu projevují zájem i někteří poslanci ČSSD. „Ano, zaznamenali jsme takový zájem. I z jiných stran. Jména ale ze mě nedostanete,“ řekl Zemanův přítel Miroslav Šlouf.

Jak už Právo informovalo, v kuloárech se objevila spekulace, že zájem o vstup do SPO projevila poslankyně ČSSD a stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová. Ta to koncem září označila za hloupost, v úterý už tak kategoricky nehovořila. „Počkejme a uvidíme. Zatím žádná strana nevznikla,“ řekla Právu. Zároveň se ale podivila, že je její jméno soustavně dáváno do souvislosti s SPO.

Přestoupí z ODS?

Podle zjištění Práva se o vstup do nové strany zajímají i někteří politici z komunální sféry. Na Zemanovo pozvání se zúčastní sobotní akce například Petr Vladovič, starosta Slavkova na Uherskohradišťsku. V úterý to Vladovič potvrdil Právu. Starosta přitom 10. října vystoupil z ODS, je nyní bezpartijní.

Pokud jde o případný vstup do zemanovské strany, Vladovič Právu řekl, že je to otázka dalších dnů. Zdůraznil, že se před rozhodnutím nejprve chce seznámit s filozofií, směřováním a programem nové strany. „Nevylučuji to ani nevyvracím,“ doplnil.

Foldyna zůstává

Na sobotní pražské shromáždění se nechystá děčínský soc. dem. Jaroslav Foldyna. Ač patří mezi Zemanovy příznivce, nehodlá zamířit do SPO. „Jsem členem ČSSD dvacet let. Lidé na Děčínsku spoléhají na svého předsedu. Přestože je v soc. dem. řada problémů, nechci odejít, ačkoliv bych tím někomu určitě udělal radost,“ sdělil v úterý Právu.

Domnívá se, že pokud by se SPO dostala do Sněmovny, mohla by být koaličním partnerem ČSSD. „Řada věcí, které říká Miloš Zeman, je blízká programu ČSSD. Pokud si odmyslíme osobní animozity, tak proč ne,“ dodal Foldyna.

Nejnověji se do Zemana pustil právě šéf ČSSD Jiří Paroubek. V reakci na to, že jej expremiér přirovnal k diktátorovi Benitu Mussolinimu, označil Paroubek ve své nové knize Zemana za násosku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám