Hlavní obsah

Blatný přijede do chebské nemocnice „zhodnotit situaci“. Ulevte nám, prosí ho už několik týdnů

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přijede ve čtvrtek na pracovní návštěvu do nemocnice v Chebu. V doprovodu hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (KOA) se chce seznámit se situací v chebské nemocnici. Ta už se několik týdnů potýká s návalem covidových pacientů a vládu prosí, aby mohla část z nich převézt do zařízení v Německu. „Musíme se rozhodovat, který pacient dostane ventilaci a který nikoliv,“ varuje primář tamní interny.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Urgentní příjem nemocnice v Chebu.

Článek

„Předem nás ministerstvo zdravotnictví (MZD) o nějaké podklady nepožádalo s tím, že tým ministra jede situaci zhodnotit a nikoliv provádět hloubkovou kontrolu,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu. „Nicméně my připravujeme některé materiály, které bychom chtěli předat nebo ukázat na dokreslení situace, která v nemocnici v Chebu je,“ dodal mluvčí.

Jak už dříve uvedl primář interního oddělení chebské nemocnice Stanislav Adamec, odborný personál nemocnice je kvůli pracovnímu zatížení již za hranou fyzických a psychických sil.

„Okolnosti nás bohužel stále nutí pacienty selektovat. Musíme se běžně rozhodovat, kterému z pacientů umožníme připojení na plicní ventilátor a kterému ne,“ uvedl před několika dny primář Adamec. V Chebu vznikla petice, která žádá ministerstvo zdravotnictví, aktuálně hlasy zhruba tří tisíc čtyř set signatářů, o otevření státních hranic s Německem pro převoz pacientů z přetížené chebské nemocnice.

Karlovarsko žádá převozy do Německa. Zvládneme to sami, odmítá vláda

Koronavirus

Vláda to ale odmítá s tím, že je stále dostatek volných lůžek pro chebské pacienty v tuzemských nemocnicích. Poukazuje, že již řádově desítky pacientů byly transportovány vrtulníky například na Vysočinu nebo do Českých Budějovic.

„Naši němečtí sousedé jsou v situaci, která je minimálně stejná jako ta naše. Z tohoto důvodu nepovažuji za korektní zatěžovat jejich nemocnice našimi pacienty, když si ČR může pomoci sama,“ vysvětlil v pondělí Blatný s tím, že české nemocnice mají přibližně dvacetiprocentní volnou kapacitu intenzivních lůžek.

Nemocnice v Chebu se sotva drží, chybějí sestřičky i lékaři

Koronavirus

Libor Dušek z Chebu, jeden z iniciátorů zmiňované petice, však tvrdí, že MZd od 12. ledna dosud na petici zaslanou přes datovou schránku nereagovalo. Jak dále uvedl, odpověď nepřišla ani na urgenci zaslanou o deset dní později, ve které mimo jiné přeposlal vzkazy petentů z řad pacientů, jež mají podle něj dokládat, že je chebská nemocnice skutečně přetížená.

Situace s nedostatkem volných lůžek se zatím nelepší. „V Chebu bylo ve středu ráno na intenzivních lůžkách sedmnáct pacientů s covidem-19 a dalších čtyřicet pět na standardních lůžkách. To znamená, že je nemocnice doslova plná po okraj. Bez jakékoliv jiné možnosti pacienty v nemocnici přeložit,“ uvedl Podracký, podle kterého situace v karlovarské nemocnici není o moc lepší. „Uvolnila se nám tam nějaká lůžka pro lehčí covidové pacienty, ale u intenzivních lůžek jsme stále těsně pod hranicí kapacity,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám