Hlavní obsah

Bizarní ústavní akt na zámku v Lánech

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval v neděli na zámku v Lánech novým premiérem Petra Fialu (ODS), lídra vítězné koalice Spolu. Fialovi popřál hodně štěstí, mnoho úspěchu a pocitu z dobře vykonané práce. Kvůli pozitivitě prezidenta byl ceremoniál ozvláštněn vitrínou, z níž Zeman k novému premiérovi promlouval.

Jmenování Petra Fialy premiéremVideo: ČTK

 
Článek

Jmenování Fialy proběhlo za řady epidemických opatření, jelikož prezident je v izolaci kvůli nákaze covidem-19, pozitivní test mu vyšel ve čtvrtek po propuštění z nemocnice. Všichni přítomní měli nasazené respirátory.

Nevídaným překvapením pro účastníky i přihlížející bylo jakési akvárko, konkrétně krychle z plexiskla, která přiléhala ke dveřím, z nichž nakažený prezident Zeman přijel na vozíku, na kterém kvůli problémům s nohama pobývá.

Prezident jmenoval Fialu premiérem. Z vitríny z plexiskla

Domácí

Zemana přivezli pracovníci ve skafandrech, kteří při odchodu vozík zabrzdili. Aby bylo prezidenta zpoza bariéry lépe slyšet, mluvil do mikrofonu a zvuk byl přenášen do reproduktorů umístěných v místnosti za sklem.

Prezident Fialovi popřál hodně štěstí

„Vážený pane premiére, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem. Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky. Řídil jsme se při tom dvěma zásadami - vážit si lidí, kteří v životě něco dokázal a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce, ale kteří za to radí druhým, jak oni mají pracovat,” řekl během ceremoniálu prezident Zeman.

Ubezpečil také, že nebude protahovat dobu na vytvoření vlády a s kandidáty se začne setkávat v pondělí.

Jmenování premiéra ve skafandru a do nemocnice na otočku. Internet se baví současnou situací

Koktejl

„Protože prezident republiky má přispět k hladkému průběhu vytváření nové vlády, chtěl bych vás informovat, že již zítra absolvuji první ze setkání s vámi navrženými kandidáty, a to podle abecedního pořádku, protože nikdo tak nebude diskriminován. Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné připravovat ustanovení vlády jako celku,” doplnil.

Fiala stojí v čele koalice Spolu složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která těsně zvítězila v říjnových parlamentních volbách nad dosavadním vládním hnutím ANO Andreje Babiše.

Končící premiér Andrej Babiš (ANO), který bude zemi vládnout až do jmenování celé nové vlády, pogratuloval Fialovi ke jmenování. Věří, že v týdnu po 13. prosinci bude jmenována nová vláda.

Počínaje pondělkem se Zeman hodlá v následujících 14 dnech scházet s navrhovanými kandidáty na ministry. Hlava státu už ale předem avizovala, že bude mít problém s jedním nominantem, o koho jde neupřesnila. Podle informací médií je ale Zemanovi trnem v oku Pirát Jan Lipavský, který by se měl v novém kabinetu ujmout křesla ministra zahraničí.

Fiala složení kabinetu ovšem podle svých dřívějších slov měnit nehodlá. Pokud neustoupí ani prezident, ani Fiala, tak by Česko mohl čekat tzv. kompetenční spor u Ústavního soudu, v němž by soudci měli rozhodnout, zda prezident už nevybočuje ze svých pravomocí.

Co může dělat Fiala s trucovitým prezidentem? Vysvětluje ústavní právník

Domácí

Vznikající kabinet bude obsáhlejší než ten dosluhující vedený Andrejem Babišem. Nově bude mít osmnáct členů místo dosavadních patnácti. Oproti minulosti přibude ministr pro vědu, výzkum a inovace, ministr pro evropské záležitosti a ministr pro legislativu. Kromě stran koalice Spolu v kabinetu zasednou také  zástupci koalice Starostů a Pirátů. Uskupení mají společně navíc v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám