Hlavní obsah

BIS unikly tajné informace, včetně identity agentů

Právo, Jakub Troníček, Pavel Blažek

Zásadní událost, která může mít fatální následky. Tak někteří bezpečnostní experti hodnotí únik těch nejcitlivějších dat z civilní kontrarozvědky včetně identity tisíců tajných agentů, spolupracovníků nebo lidí, o které se BIS zajímala, do podnikatelských kruhů. Došlo k tomu podle informací Práva v roce 2003 a vedení civilní kontrarozvědky se to dařilo držet čtyři roky pod pokličkou.

Článek

V tom roce byl šéfem BIS nejprve Jiří Růžek a po něm Jiří Lang. Podle informací serveru Aktuálně.cz, který na celý incident v pondělí upozornil, unikly tajné dokumenty z ekonomického odboru Bezpečnostní informační služby (BIS). Ten má na starosti ochranu ekonomických zájmů republiky, řeší třeba bezpečnostní otázky spojené s privatizací, prověřuje také jednotlivé uchazeče o státní zakázky nebo monitoruje aktivity některých finančních skupin.

Mluvčí BIS Jan Šubert se v pondělí ke čtyři roky starému úniku dat nechtěl vyjadřovat. "Informace, kterými služba disponuje, jsou pod její kontrolou," řekl pouze Šubert s tím, že ředitel služby Jiří Lang v reakci na zveřejněné zprávy požádal o jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS, kde se chce k celé záležitosti vyjádřit.

Chyba při výměně šéfů

BIS prý ztrátu zaznamenala poté, co ekonomický odbor opustil v roce 2003 jeho šéf Martin Uher. Podle zjištění Práva může za únikem stát zásadní pochybení při předávání dokumentů Uhrovu nástupci.

"Podle toho, co vím, se stalo, že když před čtyřmi lety Martin Uher odcházel z BIS, tak přebírání materiálů od něj a materiálů, které po něm zůstaly, neproběhlo tak, jak by v tajné službě mělo. Tím vznikl velký prostor pro možný únik informací," řekl k tomu v pondělí Právu bývalý šéf civilní rozvědky generál Karel Randák, který předtím působil v BIS.

Podle informací Práva se tak do nepovolaných rukou dostala tehdy kompletní databáze ekonomického odboru. Ta obsahovala informace o všech operacích, na kterých tento odbor pracoval, a to včetně krycích názvů nebo seznamu tisíců lidí, kteří pro tajnou službu pracovali nebo kteří se naopak dostali z nejrůznějších důvodů do jejího hledáčku.

"Je to na rozpuštění BIS"

"Jsou to velmi citlivé informace, které můžou sloužit například k vydírání," řekl k tomu jeden z důstojníků BIS, který si nepřál být jmenován. "Léta se to v BIS utajovalo. Je to na rozpuštění celé služby," doplnil důstojník. Podle jeho tvrzení za únik údajně mohl Uhrův nástupce v BIS Jan Procházka.

Ten po svém odchodu ze služby pracoval od ledna 2006 až do letošního dubna jako bezpečnostní ředitel OKD, tedy firmy ovládané finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ten ale v pondělí jakýkoliv podíl na úniku informací razantně odmítl. "Je to nesmysl, žádné takové materiály jsem od pana Procházky nezískal. A i kdyby mi je někdo nabízel, tak bych je odmítl. Podobné záležitosti mě vůbec nezajímají," řekl Právu Bakala.

Premiér Mirek Topolánek je podle slov mluvčí vlády Jany Bartošové o situaci informován, nicméně vyčká na výsledek jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS.

 "Jednání parlamentní komise pro kontrolu BIS proběhne nejpozději do příští středy, budeme chtít odpovědět na otázky, zda došlo jen k ohrožení informací, nebo zda skutečně byly vyzrazeny a poskytnuty třetím osobám," uvedl v této souvislosti předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám