Hlavní obsah

BIS opět požaduje snazší cestu k informacím o telefonátech

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Civilní kontrarozvědka, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS), po pěti letech opět zkouší prosadit změnu zákona tak, aby se snáze dostala k informacím, kdo si s kým volá, odkud nebo jak dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doprovodné informace k telekomunikačnímu provozu, tedy tzv. billing, totiž podle současné právní úpravy může přímo od operátorů získávat jen policie. BIS k tomu chybí jedna drobná formulace v zákoně, že i ona je institucí, která může od operátorů tyto informace vyžadovat. Odposlechy, tedy obsah soukromých hovorů, přitom už teď dostává bez problémů.

„Velmi nám to komplikuje rozkrývání kontaktů osob, kterými se zabýváme, ať už z prostředí terorismu nebo organizovaného zločinu,“ říká k tomu mluvčí tajné služby Jan Šubert a bez dalších podrobností pak připustil, že kontrarozvědka si tak tyto informace musí opatřovat jinou a mnohem složitější cestou.

Služba přitom upozorňuje na to, že ve většině případů by jí pro její práci tzv. billing bohatě stačil, místo toho ale musí žádat o daleko nákladnější odposlechy, které navíc mnohem více zasahují do základních lidských práv a svobod.

„Současný právní stav je takový, že BIS má sice ze zákona právo získávat provozní a lokalizační údaje, provozovatelé služeb elektronických komunikací však nejsou povinni poskytnout potřebnou součinnost, čímž toto oprávnění zůstává v rovině pouze teoretické,“ píše se k tomu k důvodové zprávě ke změně zákona, kterou tajná služba požaduje.

Vidím: Měla by být větší kontrola

Jenže její prosazení nemusí být vůbec jednoduché, rozšíření pravomocí BIS v tomto směru už totiž poslanci před pěti lety zamítli. „Pokud požadují větší pravomoci, měla by být také vyšší možnost kontroly, jestli je nezneužívají,“ řekl k tomu Právu například člen poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost za ODS Jan Vidím.

Že by žádala rozšíření svých pravomocí, ale služba odmítá. „Změna je pouze v tom, že zákon by zcela jasně stanovil BIS jako oprávněný orgán, kterému jsou operátoři povinni tyto informace poskytovat,“ poznamenal k tomu Šubert s tím, že smyslem novely je pouze vyřešit rozpor, který v zákonné normě existuje.

Např. šéf branně-bezpečnostního výboru za ČSSD a bývalý ministr vnitra František Bublan, který do vysoké politiky přišel právě z prostředí tajných služeb, v tom dává BIS za pravdu.

„S tím návrhem žádný problém nemám, doufám, že tentokrát bude schválen bez nějaké hysterie,“ uvedl Bublan.

Reklama

Výběr článků

Načítám