Hlavní obsah

Billboard v Praze má ochrannou funkci, bránila se reklamní agentura. Soud se jí vysmál

Do pásů tzv. izolační zeleně, které jsou podél komunikací v hlavním městě, nemohou být umisťovány reklamní billboardy. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost reklamní společnosti Jarnette Réclame, která argumentovala například tím, že billboard má podobnou ochrannou funkci jako zeleň.

Foto: Mapy.cz

Billboard na sjezdu z Jižní spojky

Článek

Společnost usilovala o prodloužení platnosti územního souhlasu s billboardem v Braníku při sjezdu z Jižní spojky na Modřanskou. Souhlas s jeho umístěním původně získala v roce 2012 na čtyři roky. Pro další čtyři roky stavební úřad žádosti nevyhověl, protože billboard je umístěn v monofunkční ploše izolační zeleně, kde územní plán reklamní zařízení neumožňuje. Účelem izolační zeleně je ochrana okolí před hlukem a prachem.

Stavbu určenou pro reklamu nelze podle NSS počítat ani mezi některá doplňková funkční využití, která územní plán v izolační zeleni připouští. Jde například o drobné vodní plochy, cyklistické stezky, liniová vedení nebo stavby nezbytné pro hromadnou dopravu.

Předestřené argumenty nelze brát vážně

„Stavba pro reklamu prostě slouží jen k účelu reklamy, tedy ke komerční masové komunikaci zadavatele reklamy. Tvrzení stěžovatelky, že billboard má stejně jako zeleň též funkci ochrannou, protože přece v době suchého a horkého léta vrhá stín, brání vysušování půdy a svou plochou zachycuje prach, jsme opravdu nemohli brát vážně,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Doplnil, že stín vrhají i výškové budovy a prach padá na všechno. „Pak by platilo, že čím větší stavba, tím lépe, a nebyl by vůbec důvod plochy zeleně v územním plánu stanovovat a chránit před zastavěním,“ poznamenal Langášek.

Reklamy z mostů přes dálnice jen tak nezmizí. Střední Čechy podaly žalobu

Ekonomika

NSS nedal firmě za pravdu ani v tom, že měla s ohledem na legitimní očekávání nárok na prodloužení už jednou získaného územního souhlasu. Soudci konstatovali, že šlo od počátku o stavbu dočasnou s přesně vymezenou dobou trvání souhlasu a že teprve nynější zamítavé rozhodnutí je v souladu se zákonem a pražským územním plánem. Podobně se NSS vypořádal i s odkazem na údajně odlišné rozhodování jiných stavebních úřadů v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám