Hlavní obsah

Bielesze lanaří ODS, vládě hrozí ztráta většiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trojbarevné vládní koalici hrozí nové vážné problémy. Šéf poslaneckého klubu opoziční ODS Vlastimil Tlustý v ČT potvrdil, že jedná o spolupráci s poslancem Marianem Bieleszem. Ten v březnu vystoupil z Unie svobody, ale zůstal členem jejího klubu. Měl-li být výsledkem spolupráce vstup Bielesze do ODS, bude to pro vládu znamenat ztrátu většiny ve Sněmovně.

Foto: Martin Tlustý

Nejvíce návštěvníků zřejmě dorazí na vystoupení dnes již legendární kapely Wohnout, která začně hrát od deseti večer.

Článek

Bielesz ovšem brzký vstup do jakékoli strany vyloučil. "Oslovily mě různé strany, ale není to o vstupu, nýbrž o spolupráci," řekl Právu. Zopakoval, že jeho podpora vládě vůbec nezáleží na členství nebo nečlenství, ale bude záležet na návrzích vlády. "To jsem říkal ve chvíli, kdy jsem vystoupil z US, a platí to stále," dodal poslanec.

Bez Bielesze by koalice ČSSD, KDU-ČSL, a unionistů ztratila většinu 101 hlasu a mohla by, stejně jako při hlasování o zákonu o DPH, spoléhat jen na výpomoc nezařazeného Petra Kotta. Ten byl loni v říjnu po opakované alkoholové indispozici při jednání Sněmovny vyloučen z ODS a opustil i její klub. [celá zpráva]

Sám slíbil, že neuspěje-li v léčbě své závislosti, složí mandát, což by mohlo křehkou trojkoalici ještě více oslabit.

US-DEU by ztratila klub

Odchodem Bielesze by se zároveň rozpadl i klub US-DEU, neboť počet jeho členů by klesl pod předepsaných deset poslanců. US-DEU by tak přišla o dotace na činnost klubu.

Straně nedávno pomohl původně nezávislý poslanec Svatopluk Karásek, který v březnu vstoupil do US-DEU. Učinil tak poté, co stranu opustili dva její členové - Tomáš Vrbík a Bielesz. Karásek, který zasedl ve Sněmovně po volbách v roce 2002, působil jako nezávislý poslanec právě v klubu US-DEU.

Klub US-DEU ve Sněmovně tak má nyní sedm straníků a tři nestraníky. Kromě Vrbíka a Bielesze je v klubu i Taťána Fischerová.

Související články

US-DEU se rozpadá, odešel další poslanec

Po Tomáši Vrbíkovi opustil v pátek Unii svobody-DEU další poslanec, Marian Bielesz. Zákonodárce zvolený v Moravskoslezském kraji rovněž zůstává v poslaneckém...

Výběr článků

Načítám