Hlavní obsah

Bezdomovci v Ostravě si na nový rok připili čajem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obložené chlebíčky, klobásy s hořčicí a chlebem, vánoční cukroví a novoroční přípitek čajem. Takové menu se podávalo na Silvestra v noclehárně pro bezdomovce, kterou provozuje ostravská Charita v místní části Vítkovice. Stejně jako na Vánoce, i teď zde na klienty čekalo slavnostní pohoštění a přespání výjimečně zdarma, takže mohli ušetřit 40 korun za jinak povinný poplatek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Noclehárna v Charitním domě sv. Františka připravila pro bezdomovce slavnostní silvestrovské pohoštění.

Článek

Není proto divu, že bylo plno i přesto, že zde platí zákaz alkoholu, takže na nový rok si zde mohli připít jen čajem.

Je krátce po osmnácté hodině a stoly ve společenské místnosti noclehárny se plní občerstvením. Vůně chlebíčků se line po celém patře a zaměstnanci Charity spolu s dobrovolníky si dávají záležet, aby třicet mužů, kteří se zde nahrnou, mělo ve své bídě alespoň na chvíli pocit spokojenosti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Noclehárna v Charitním domě sv. Františka připravila pro bezdomovce slavnostní silvestrovské pohoštění.

„Cukroví i část občerstvení pochází z darů. Každý rok nám je během svátků nosí lidé, kteří vědí, že zde tato služba funguje a chtějí chlapům udělat radost,“ říká jeden z pracovníků Charitního domu sv. Františka, kde je noclehárna umístěna. Bezdomovci zde mohou za malý poplatek přespat, osprchovat se a dostanou polévku, případně rady k řešení situace, do níž se dostali ať už vlivem smolných životních okolností, vlastní neschopnosti, alkoholismu či kombinací více těchto faktorů.

Jako první se na Silvestra večer zaprášilo po chlebíčcích, pak po slaných pochutinách a cukroví, a nakonec se ještě stoly zaplnily klobáskami. Pak přišla na řadu televize či společenské hry. „Stejně jako o Vánocích, i na přelomu roku zde vládne velmi hezká atmosféra, lidé se k sobě chovají pěkně, nejsou mezi nimi spory. Problémy, co běžně řešíme, zmizí, což je pro všechny povzbuzující,“ řekl vedoucí noclehárny Václav Jícha.

Sbírka potravin byla rekordní

Domácí

Velká část bezdomovců ani na novoroční půlnoc nečekala a vzhledem k celodenní únavě šli spát. Ti, kteří byli vzhůru, se pak ještě mohli projít a sledovat půlnoční pyrotechnické efekty na obloze. O přípitku šampaňským si mohli nechat zdát. „Výjimka ze zákazu alkoholu a drog na Silvestra nepřichází v úvahu, nedělalo by to dobrotu, protože někteří z klientů mají s alkoholem problémy. Vědí to a zákaz respektují,“ dodal vedoucí noclehárny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Noclehárna v Charitním domě sv. Františka připravila pro bezdomovce slavnostní silvestrovské pohoštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám