Hlavní obsah

Benzínky čarují s kursem, dálniční známky jsou u hranic nejdražší

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechávat při cestách na dovolenou nákup dálničních známek až na benzínové pumpy těsně před hranicemi může přijít velmi draho. Právě tam totiž bývají kupóny předražené až o desítky procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dálniční známky mají sice v každé zemi pevně danou cenu, ale obchodníci často doslova „čarují“ se směnným kursem, který může výslednou částku značně vyšroubovat. Například u posledních dálničních pump na našem území před hranicemi se Slovenskem se desetidenní kupóny na slovenské dálnice v hodnotě necelých 300 korun prodávají až o 80 korun dráž.

„Nemělo by k tomu docházet, ale někteří prodejci si bohužel ceny upravují s odkazem na jiný směnný kurz,“ varoval mluvčí českého Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Martin Opatrný. Právě směnný kurz si totiž podle něj na rozdíl od pevně dané ceny každého kupónu může prodejce stanovit sám. „A někteří z nich se rozhodli na tom vydělávat. Často spoléhají i na to, že turisté skutečnou hodnotu kupónů ani neznají,“ konstatoval mluvčí. Potvrdil, že nejdražší bývají známky u posledních „předhraničních“ pump na dálnicích.

Předražuje se i v zahraničí

Předražování kupónů sousedících zemí ale podle něj není jen česká specialita. „Děje se to i jinde, například slovinské známky se v Rakousku také často prodávají dráž,“ poznamenal Opatrný. Na hranicích jde podle něj většinou koupit známky přímo od oficiálních prodejců dané země, kde bývá stanovená cena dodržována, ale nelze na to podle Opatrného spoléhat: „Kupóny mohou být i vyprodané.“

Doporučení automotoklubu pro řidiče, kteří nechtějí riskovat, je přitom jednoduché: dálniční známky se vyplatí koupit ještě před cestou na oficiálních prodejních místech. „Těmi jsou naše pobočky v Praze a v dalších městech, stejně tak jako pobočky Autoturistu,“ sdělil mluvčí automotoklubu s tím, že tato prodejní místa garantují cenu vypočítanou podle aktuálního kurzu České národní banky. Právě na stránkách automotoklubu je také možné si aktuální ceny dálničních známek ověřit. „Pokud někdo nestihne koupit kupóny předem a chce mít jistotu, může také zavolat na naši infolinku 1230, kde se současné ceny dozví,“ doplnil Opatrný.

V Německu zdarma, v Chorvatsku mýto

Například při cestě do Chorvatska musí řidiči kromě cen známek počítat i s náklady na dálnice v samotném Chorvatsku, kde se platí mýto za projeté úseky, podobně jako je tomu i v Itálii nebo ve Francii. Naopak v Německu, které má nejhustší dálniční síť v Evropě, jsou pro osobní vozy rychlostní silnice bezplatné.

Aktuální ceny dálničních kupónů
zeměplatnostcena
Slovensko10 dní285 Kč
Rakousko10 dní220 Kč
Slovinsko7 dní430 Kč
Maďarsko10 dní330 Kč
Švýcarskoroční835 Kč
zdroj: Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám