Hlavní obsah

Benešová: Po volbách už mám nárok na odpočinek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) už další politickou či ministerskou kariéru po říjnových sněmovních volbách neplánuje. Z jejích slov pro Právo vyplynulo, že se ve svých 73 letech chystá stát definitivně důchodkyní a podle všeho se už nebude ani dál věnovat advokacii, z níž do čela resortu zamířila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

Za dva měsíce budou sněmovní volby. Jak to vidíte se svou budoucností po nich?

To záleží na výsledku voleb. Mně žádná nabídka ohledně nich na stůl nepřistála, takže setrvávám v pozici, v jaké jsem, tedy jsem ministryně, a nikoli poslanec, ani na něj nekandiduji.

Budete pokračovat ve funkci i po volbách?

Myslím si, že už mám nárok na zasloužený odpočinek.

Soudy loni řešily méně kriminálních kauz, výše peněžitých trestů naopak rostla

Krimi

Takže byste nabídku být znovu ministryní odmítla, kdyby přišla?

Netroufám si říct, co bude. Nechci tady říkat radikální soudy. Záleží na mnoha okolnostech. Třeba budu do toho října tak utahaná a otrávená, protože situace na politické scéně není jednoduchá.

Myslím si, že už by tu měl sedět někdo mladší.

A místo někde jinde ve státní sféře?

Život je krátký a vstoupila jsem do jeho poslední fáze, takže už bych měla mít nárok na odpočinek. Myslím si, že už by tu měl sedět někdo mladší.

Vrátíte se k advokacii?

Myslím si, že si ráda odpočinu. Úplně.

Vaše ministerstvo právě vydalo výroční zprávu o českém soudnictví za loňský rok. Jak je tedy na tom naše justice a jak zvládla období pandemie?

Řekla bych, že docela dobře a hodnotím to kladně. Taky jsem soudy pochválila, protože se snažily to udržet a nemít skluzy. Pandemie nás také zasáhla, ale justice se s tím poprala, docela srovnala a v rámci možného, co mohla udělat, udělala maximum. U složitějších věcí samozřejmě nějaké skluzy jsou, ale u soudů to nebylo tak markantní. A to je dobrá zpráva. Zaslouží si pochvalu, snažily se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám