Hlavní obsah

Bělobrádek: Stoprocentní záruku, že u nás nedojde k teroristickému útoku, nikdo nedá

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za současné bezpečnostní situace nemůže nikdo stoprocentně zaručit, že v ČR nedojde k teroristickému útoku, řekl Novinkám vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podotkl však, že se vláda snaží riziko co nejvíce minimalizovat. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) v současnosti konkrétní hrozba neexistuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„Stále platí, že v tuto chvíli nemají bezpečnostní složky žádnou informaci o konkrétní hrozbě teroristického útoku na našem území,” uvedl v reakci Chovanec a připomněl, že v zemi stále platí bezpečnostní stupeň jedna, což je zvýšená bdělost.

Ministr rovněž připomněl, že osoby, které se chtěly přidat k teroristické organizaci Islámský stát, nebyly českými občany a na naše území se zdržovaly pouze krátce.

„I v tomto případě však platí, že neexistovala žádná konkrétní informace o hrozbě pro naše občany,” dodal ministr.

Bělobrádek: Vláda o riziku ví

S tím souhlasí i vicepremiér Bělobrádek. „Hrozba je dlouhodobá a souvisí s množstvím radikálních islamistů, kteří se pohybují v schengenském prostoru a používají ČR jako tranzitní zemi. Nejde tedy zatím o hrozbu, která by pocházela přímo z našeho území,“ sdělil Novinkám .

Reagoval tak na zprávu kontrarozvědky, že v Česku existuje potenciální hrozba teroristického útoku.

Vláda si podle něj riziko uvědomuje, a proto už dříve navýšila rozpočty tajných služeb a policie pro boj s terorismem. „Stoprocentní záruku, že u nás nedojde k teroristickému útoku, nikdo za současné bezpečnostní situace dát nemůže, ale vláda se snaží riziko co nejvíce minimalizovat,“ podotkl Bělobrádek.

Tyhle věci jsou velmi individuální, nemusí být moc organizované
Václav Klučka (ČSSD), poslanec bezpečnostního výboru

S jeho slovy souhlasí i poslanec bezpečnostního výboru Václav Klučka (ČSSD). „Myslím si, že se to může přihodit. Tyhle věci jsou velmi individuální, nemusí být moc organizované. Stačí osamělý vlk,“ míní.

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve čtvrtek také uvedla, že z Česka odjelo sedm osob, které se hodlaly připojit k Islámskému státu v Sýrii.

Bělobrádek zdůraznil, že šlo o lidi původem z Blízkého východu, kteří v ČR pobývali krátkodobě. „Nemají české občanství, což znamená, že pokud by se chtěli vrátit, můžeme jim odepřít vstup,“ uvedl.

Babiš chce migraci řešit ve Sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) očekává, že kabinet informace BIS probere na jednání Bezpečnostní rady státu.

„Zároveň to jen potvrzuje to, že Česká republika by se měla vyvarovat přijímání uprchlíků z Blízkého východu. Doufám, že se k tomu vrátíme i na prvním jednání poprázdninové Sněmovny. Stále si myslím, že Sněmovna by měla zavázat tuto vládu, aby odmítla Bruselem vnucené kvóty,” dodal.

Zpráva BIS je šokující, řekl Chalupa

Poslanec bezpečnostního výboru Bohuslav Chalupa (ANO) prohlásil, že zpráva BIS je šokující. „Až do této chvíle veškeré informace, které jsme měli k dispozici, říkaly, že česká populace tímto problémem zasažená není,“ komentoval Chalupa.

Dodal, že zatím má zprávy pouze z médií. „Ale rozhodně jako předseda komise pro vojenské zpravodajství budu chtít znát názor zpravodajských služeb. Budeme se ptát, jak byly zpravodajské služby pozorné, jestli bylo možné zaznamenat nějaké signály dopředu,“ uvedl.

Členka sněmovního bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS) řekla, že informace jsou alarmující. „Měli bychom dělat všechno pro to, abychom zabezpečili pro občany ČR klid a bezpečí,“ konstatovala.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Podotkla, že ačkoliv je opoziční poslankyní, vláda se podle ní v posledních týdnech snaží dělat potřebné kroky. „Ať už to byl první protiteroristický balíček, kde se definovaly stupně ohrožení, nebo opatření ohledně měkkých cílů,“ sdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám