Hlavní obsah

Bělobrádek: STAN dělá vnitřní opozici a parazituje na vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí STAN svou předvolební kampaní parazituje na vládě. Podle lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka, kdyby to dělaly stejně všechny koaliční strany, vláda by se rozpadla. V pořadu Politalk také vysvětluje, proč je Marian Jurečka dobrý ministr, ale špatný předseda KDU-ČSL.

PoliTalk: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)Video: Novinky

 
Článek

Jak jste spokojený s výkonem koaliční vlády Petra Fialy?

Umělecký dojem není nic moc. Ale jsem rád, že vláda přistoupila k zásadním krokům, které se odkládaly desítky let, a že je tady odvaha udělat nějaké reformy. Je to vidět například na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde postupuje digitalizace na rozdíl od jiných ministerstev a jiných politických stran, od kterých se to očekávalo. A je tady odvaha udělat důchodovou reformu.

Vláda také zvládla ukrajinskou migrační vlnu. Je paradoxní, že daleko větší obdiv za to sklidila za hranicemi než u našich občanů. Přišlo půl milionu lidí a v podstatě nebyl žádný problém. Všechno se díky nejenom vládě a krajům, obcím, ale i občanům podařilo zvládnout. A to je veliký výkon. Velká část těch, kteří z Ukrajiny přišli, pracuje a už odvádí peníze do sociálního a zdravotního systému.

A jsem spokojen v zahraničněpolitické oblasti, ať už to je přístup k agresi Ruska, nebo otázka podpory Izraele, podpory NATO a toho, že nechceme být černými pasažéry v oblasti obrany.

Vláda schválila další peníze na munici pro Ukrajinu

Domácí

A co se nepovedlo?

Nevede se komunikace. Nevysvětlily se některé kroky, které bylo nezbytně nutné udělat. Například, proč bylo nutné snížit poměr mezi průměrnou mzdou a průměrnou penzí. Když jsme byli v Sobotkově vládě, tak ten poměr klesal pod 40 procent. Vláda usoudila, že to nejde, aby důchodci chudli, a tak se změnil výpočet, abychom se k těm 40 procentům vrátili. No a teď, když to došlo k 50 procentům, tak se udělal opačný krok.

Poměr je nyní 44 procent. Důchodci mají stále lepší poměr vůči pracujícím a rodinám s dětmi, které jsou relativně chudé. Důchodcům byla inflace plně kompenzována a tohle jsme v podstatě neslyšeli a byli jsem překřičeni lživými a populistickými kecy o tom, že okrádáme důchodce.

Měl to podle vás vysvětlovat víc premiér a ministr financí? Vyčítal jste Marianu Jurečkovi, že byla chyba, když to vzal příliš na svá bedra.

Měl to vysvětlovat ministr financí, gesční ministr a také premiér. Ale nakonec to mediálně vypadalo tak, že zodpovědný je jenom ministr práce, to byla chyba. My jsme se o tom bavili a Marian Jurečka znal, že mediálně to nebylo úplně nejšťastnější.

Příliš nebylo vidět hájit snižování důchodů premiéra. Neškodí vládě jeho nemastný neslaný profesorský styl?

Já bych to takhle nehodnotil. Každý máme nějaký styl, ale určitá rozvaha a klid, myslím, že premiérovi sluší. Je pravda, že je lépe vnímán v zahraničí než doma. Ano, mohl by být v některých věcech razantnější a aktivnější. Ale nejhorší je, když se politik pasuje do role, která mu není vlastní. Člověk by měl být přirozený a to je podle mě cennější.

Ale to už je věc minulosti. Jsem rád, že i Marian Jurečka se komunikačně zlepšil, že vnímá, že je potřeba mluvit nejenom věcně, ale i srozumitelně pro lidi, aby pochopili, oč jde, a tak zviditelnit politickou stranu, kterou zastupuje.

Když se schvaloval úsporný balíček, měl jsem obrazně krvavé prsty, jak jsem zarýval nehty do sněmovních lavic
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Kdy pro vás bylo nejhorší vládu při hlasování ve Sněmovně podržet?

Nejhorší situace byla, když se schvaloval balíček. To jsem obrazně měl krvavé prsty, jak jsem zarýval nehty do sněmovních lavic.

A budete pořád loajální? Například v otázce výpovědi bez udání důvodů. Ministerstvo sociálních věcí to vyškrtlo, ale koaliční poslanci se chystají to tam vrátit.

Zatím se drželo to, že se nedělaly partyzánské akce. Je možné, že některé koaliční strany budou dělat vlastní PR na úkor koaliční spolupráce. Ta je s ohledem na to, že jde o pět různorodých stran, docela dobrá. Ale tak bychom se dostali do spirály, kdy si každý bude dělat, co chce, a to by nefungovalo. Jsem rád, že se Marian Jurečka jednoznačně vyslovil, že výpověď bez udání důvodů je nepřijatelná. Je určitě správné bavit se o rozvolnění pracovního práva, protože v některých případech si podnikatelé stěžují, že dát výpověď neschopnému člověku je v podstatě nemožné. Ale na druhou stranu ochrana zaměstnanců tady být musí. Sám jsem zažil na své kůži bossing.

Lze čekat, že před volbami se koalice více rozklíží? Jak se vám líbí kampaň STAN?

Oni začali dělat parazitickou politiku a dělat ve vládě vnitřní opozici. Mají to promyšlené, o tom jsem přesvědčen. Můžeme spekulovat, jestli na konci toho bude vzpoura proti té vládě. Nejdéle půl roku před volbami v každé vládě začnou podobné tendence. Ta mediální pozornost kolem STAN je ale úplně komická, protože po hospodách a debatách jezdíme všichni. Pamatuji si na skupinku voličů SPD, kteří se mnou v předvolební kampani objížděli kraj a neustále na mě útočili.

Napětí ve vládě se může zvyšovat a bude hodně záležet na charakteru, jestli loajalita a obecný zájem budou mít menší cenu než stranické triko.

Podporoval jste mimořádnou schůzi k takzvaným Babišovým složkám?

Ne. Osobně jsem ji považoval za zbytečnou a naopak kontraproduktivní. Byli jsme tam dva dny a nic jsme nevyřešili. To, co tam zaznělo, už jsme všichni slyšeli stokrát.

Spíš jste nahráli Babišovi?

Svým způsobem jsme mu dali další prostor. Podle mě zbytečně. A nevím, jestli jste mluvil s někým, kdo řekl, že ta schůze byla výborná a že nás kvůli tomu bude volit.

Jak se vám jako předsedovi, který dokázal v roce 2014 vrátit lidovce do Sněmovny, líbí, že KDU-ČSL má v průzkumech dvě procenta?

Nelíbí se mi to vůbec. Strana není zjevně v dobré kondici. Průzkumy jsou už dlouhodobé, to znamená, že je tam trend. Jsme sice schovaní v koalici Spolu, ale to by nás nemělo uchlácholit, že to nějak dopadne. Je rozdíl, jestli jste šestiprocentní dobrá nevěsta, nebo dvouprocentní. Což bude mít význam pro další pokračování koalice.

Median: ANO dál kraluje, lidovci by získali tři procenta

Parlamentní volby

A co se s tím dá dělat?

Je potřeba se nezabývat jenom provozem ministerstev, ale dělat politiku. Je naprosto nezbytné, aby došlo na sjezdu, který je na podzim, k personálním změnám. To ve straně hodně rezonuje. Po prázdninách budeme moudřejší a počkáme na to, jak dopadnou volby.

Marian na ministerstvu předvádí vysoký výkon, ale to nestačí
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Otázkou je, jestli pod vedením Mariana Jurečky, který ztratil v poslední době hodně kreditu, mají lidovci šanci udržet se v politice.

Ta kauza s večírkem během střelby na filozofické fakultě byla v zásadě blbost. Každý udělá chybu. Ale nešťastná byla komunikace kolem. Ale pořád se podceňuje, že pnutí ve straně je dlouho. Je to tím, jak Marian vede stranu. Devět let byl mým místopředsedou, viděl jsem, že je pracovitý, obětavý, dělal to zadarmo, jezdil do Prahy každý týden, odvedl obrovský kus práce. Ale něco jiného je, když jste dvojka, a něco jiného, když je jednička. Na ministerstvu předvádí vysoký výkon, ale to nestačí.

Nechci ale být staříčkem na výměnku, který sedí na zápraží na lavičce na sluníčku a říká mladýmu, jak to má dělat. Tři roky jsem mlčel, ale už nemůžu, protože mě situace ve straně mrzí. Je potřeba, abychom měli skutečné vedení.

Marian se snaží teď tu zatáčku vybrat a zlepšit komunikaci dovnitř strany. Uvidíme. Já bych si přál, abych neměl žádný důvod ke kritice a abych už mohl s plným klidem odejít do politického důchodu.

Nebudete znovu kandidovat na předsedu? Ve straně vás hodně lidí vzývá, abyste do toho šel.

Tlak na to, abych kandidoval, tady je, to nepopírám. Ale já o to nemám zájem, jsem ochoten přispět k tomu, abychom byli v lepší kondici, ale moje role už není ve funkci předsedy. To by muselo být nějaké krizové řízení a podobně. Když jsem se v roce 2019 loučil, tak jsem řekl v nadsázce, že Miloš Zeman deset let objímal na Vysočině stromy, aby se vrátil jako prezident, a já budu v Náchodě objímat manželku, a když to bude špatný, že se vrátím. Ale ta situace ještě nenastala.

Pokud ale budeme bráni jenom jako béčko ODS, tak koalice Spolu smysl nedává
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Kardinální otázka pro lidovce je, jestli v dalších volbách půjdou sami, nebo v koalici Spolu. Vy jste pro co?

Jenom se spoléhat na to, že půjdeme v koalici a tím je všechno vyřešeno, není příliš rozumné. Nejlepší je být sebevědomou samostatnou stranou.

Ale vzhledem k volebnímu systému, který odměňuje úspěšné a trestá slabé, koalice dává smysl. Ale jen pokud budeme sociálním svědomím, jak koalice Spolu, tak eventuální vládní koalice. Pokud ale budeme bráni jenom jako béčko ODS, tak to smysl nedává, a pak je lepší to rozpustit.

Má smysl se spojit, když tím zabráníme orbanizaci a nepřipustíme, aby nám tady vládli lidé, kteří o demokracii a svobodě mají bizarní představy.

Myslíte, že koalici Spolu bude stačit jako v minulých volbách program Antibabiš?

Určitě ne. Spousta voličů současné pětikoalice je rozčarována z toho, že očekávali dramatické zlepšení fungování státu, jeho zeštíhlení, zefektivnění, digitalizaci apod. Antibabiš ale může mobilizovat a jako negativní kampaň může mít třicetiprocentní úspěšnost, ale těm 70 procentům je potřeba nabídnout pozitivní řešení.

Vy jste byl ve vládě s hnutím ANO a ČSSD. Šli byste s hnutím ANO znovu do vlády?

Ne!

S Marianem jsme v podstatě spadli z višně z východních Čech a z Hané a šli jsme do vlády, aniž bychom věděli, kde jsou ve Sněmovně toalety
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Proč?

Kvůli zkušenosti, kterou s ním máme. S Marianem Jurečkou jsme v podstatě spadli z višně z východních Čech a z Hané a šli jsme do vlády, aniž bychom věděli, kde jsou ve Sněmovně toalety. A byli jsme trošku naivní. Ale když jsme k tomu přičichli a poznali, jaký je předseda ANO, jaké má myšlenkové pochody, jak vládne, co má za sebou a kam směřuje, tak jsme poznali, že to opravdu nejde.

Něco jiného je krajská nebo komunální úroveň. Tam záleží na konkrétních lidech. I některé poslance ANO mám rád a jdu s nimi na pivo. Ale vůbec nechápu, že mohou být v takové straně a v pozici, v které jsou. Nechtěl bych mít takového šéfa.

A co vláda s hnutím ANO bez Babiše?

To je spekulace. Stejně je možné, že na nás zaútočí z Marsu.

Je postavená na tom, že stínový premiér ANO je Havlíček.

Orientální vládci i někteří evropští diktátoři měli dvě skupiny, kterým slíbili, že budou nástupci. Oni spolu bojovali, tím se vysilovali, zatímco on měl klid a nikdo neusiloval o to, ho shodit. A potom popravil oba dva a dal tam někoho třetího.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám