Hlavní obsah

Antikapitalistická kavárna musí po roce zavřít. Nedokázala si na sebe vydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárna The Anarchist v kanadském Torontu byla otevřena loni v březnu a proti kapitalismu chtěla vedle radikálních hesel bojovat prodejem nápojů a různých agitačních předmětů. Nedokázala si však na sebe vydělat, a tak na konci května skončí. Podle majitele za to mohou samozřejmě kapitalisté.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

The Anarchist se na svých stránkách i přímo v podniku prezentovala jako „antikapitalistická, antikoloniální kavárna, obchod a radikální komunitní prostor na ukradené půdě“.

Jejím zakladatelem a provozovatelem je Gabriel Sims-Fewer, jenž se snažil prosadit s konceptem „zaplať, kolik můžeš“.

Tento obchodní model měl fungovat na principu vyšších cen nápojů pro ty, kteří je mohou zaplatit. Po roce provozu se tato myšlenka ukázala jako neživotaschopná, a podnik tak 30. května zavře.

Její koncept se však podle serveru Fox News stal terčem kritiky ze strany veřejnosti již při loňském otevření. Vysoké ceny za běžnou kávu a nápoje lidé označovali za pokrytecké.

Majitel však důvody ukončení provozu vidí jinde. „Nedostatek kapitálu z eticky zkrachovalých zdrojů mi znemožnil rozvíjet se způsobem potřebným k dlouhodobější udržitelnosti,“ napsal Sims-Fewer na stránkách kavárny.

Koloniální tábor smrti Kanada

Přesto svůj pokus vidí jako obrovský úspěch ve všech směrech a získané zkušenosti hodlá využít v dalších projektech.

„Byla to úžasná zkušenost, vyvolat zoufale potřebnou debatu, zvednout tlak konzervativcům (včetně anarchokapitalistů a libertariánů) a splnit sen většiny pracovníků ve službách, že nemusejí tolerovat přítomnost třídních zrádců,“ napsal mimo jiné ve svém obsáhlém obvinění prakticky všech okolo.

Svou kavárnu také považuje za experiment „se způsobem života a práce, který nadšeně nepřijímá čistou misantropii kapitalismu“.

Policisty, politiky, kapitalisty a další společenské skupiny pak označuje za prasata a na závěr je všechny poslal do stejných míst.

„Kašlu na bohaté, na policii, na stát a na koloniální tábor smrti, kterému říkáme Kanada,“ zní v kostce značně eufemistický překlad Sims-Fewerova manifestu.

Chtěl zbohatnout po návštěvě celebrity, bizarní nápad kavárníka nakonec stál všechno

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám