Hlavní obsah

Post šéfa Pirátů obhájil Ivan Bartoš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ivan Bartoš byl znovu zvolen šéfem Pirátů. Získal 606 hlasů z 653 odevzdaných. S Bartošem postoupil do druhého kola i místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal, který se však následně kandidatury vzdal a vítězství přenechal Bartošovi. Třetí z kandidátů Mikuláš Ferjenčík získal 261 hlasů. Na další čtyři místopředsednická křesla kandiduje sedm členů.

Záznam: Piráti si volí nové vedeníVideo: ČTK

 
Článek

„Odstupuji z volby předsedy. Ivan získal o téměř polovinu více hlasů. Děkuji vám za podporu,” řekl po zisku 376 hlasů Vojtěch Pikal a oznámil, že se kandidatury vzdává. Post tak obhájil Ivan Bartoš, který získal 606 hlasů z 653 možných.

Piráti mohli hlasovat pro libovolný počet kandidátů a vhodit tak klidně i všechny tři hlasy. Do druhého kola postoupili ti, kteří měli hlasy od nadpolovičního počtu hlasujících.

„Děkuji Vojtovi za to gesto. I když já jsem se na druhé kolo těšil. Všem děkuji za podporu,” řekl po znovuzvolení Bartoš.

Ve své předsednické řeči mluvil o vizích, kterých by se strana měla do budoucna držet. „Kompetence, pokora a odvaha. To jsou hodnoty, které pirátskou stranu provázejí od začátku její existence. Uchovejme si to i v následujících letech,“ prohlásil ve své kandidátské řeči Bartoš, který svou pozici ve vedení strany obhajuje.

Voliče chceme brát hlavně ANO, plánuje šéf Pirátů Bartoš

Domácí

Strana by si podle něj v dalších dvou letech měla zaměřit na čtyři cíle. Udržení dobrého kurzu ve Sněmovně nebo zvyšování kompetencí jednotlivých členů. V krajských volbách, které budou letos, by rád získal nejméně 100 zastupitelů, před čtyřmi roky získali Piráti jen 9. Posledním úkolem je podle něj úspěch v parlamentních volbách za rok a půl.

„My v nich chceme uspět a být ve vládě této země. Je to jasný cíl a chceme budovat svobodnou vzdělanou a digitální a transparentní společnost,“ dodal Bartoš.

Mikuláš Ferjenčík se ve své řeči zaměřil na ekonomické změny. „V ekonomické oblasti potřebujeme dvě základní věci. Snížit zdanění práce o 12 tisíc korun pro všechny zaměstnance, aby každý zaplatil na daních o 1000 korun méně, a současně nezruinovat státní rozpočet, a tak to musí být někde kompenzované. Pojďme konečně zlegalizovat konopí a peníze dát do důchodového systému nebo do modernizace země,” prohlásil Ferjenčík.

Konečně zlegalizujme konopí, vyzval Pirát Ferjenčík

Domácí

Poslední z kandidátů Vojtěch Pikal apeloval na to, aby strana zapracovala na přijímání dalších členů, kterých je nyní něco přes 1000.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti)

„Potřebujeme více aktivních lidí, lidí činorodých, lidí, kteří se chtějí zapojit, chtějí věci zlepšovat. A potřebujeme, aby přicházeli a setkávali se se stejnými hodnotami, na kterých jsme do této velikosti vyrostli - transparenci, přehlednosti, otevřené diskusi a možností se jednoduše zapojit,” řekl ve svém projevu.

Rakušan: Respektujte jiné názory  

Na fórum si pozvali i dva hosty. První z nich, senátor Václav Láska, se přiznal, že si po minulých parlamentních volbách myslel, že se jejich poslanecký klub rozpadne. „Myslel jsem si, že zkušení sněmovní matadoři vás v té Sněmovně roztrhají. Dnes se vám za to omlouvám. Mýlil jsem se,“ prohlásil senátor a sklidil potlesk straníků.

Druhým z hostů byl šéf Starostů Vít Rakušan, který Piráty vyzval k bližší spolupráci na krajské i parlamentní úrovni. Zároveň je ale i požádal, aby byli otevření opačným názorům.

„Přeji vám úspěch. Spolupráce není vždy jednoduchá, ale chtěl bych vás požádat o jednu věc. Přejte úspěch i vy nám a neberte jiný názor jako projev nepřátelství. Jiný názor je prostě normální. Jsme přirození partneři uprostřed politického spektra a já se těším na spolupráci,“ řekl v online zdravici Rakušan.

Boj o křesla místopředsedů

Odpoledne bude pokračovat volbou předsedy a místopředsedů. Křeslo 1. místopředsedkyně obhajuje poslankyně Olga Richterová. O post místopředsedy bojuje i poslanec Radek Holomčík. Ve vedení strany naopak nebude pokračovat šéf poslanců Jakub Michálek, který již minulý rok oznámil, že se chce věnovat především práci ve Sněmovně.

Piráti hlasují o Michálkově odvolání

Domácí

Jejich dalšími vyzyvateli budou v případě neúspěchu ve volbě předsedy strany i Bartoš s Pikalem a dále třeba europoslankyně Markéta Gregorová, poslanec Jan Lipavský nebo vedoucí administrativního odboru Martin Kučera či náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám