Hlavní obsah

Banka dál bojuje o peníze po uhlobaronovi Měkotovi

Malé vítězství ve velké právní bitvě si připsala švýcarská banka Credit Suisse, která si nárokuje přes 280 milionů korun z pozůstalosti po zemřelém miliardáři a někdejším uhlobaronovi Luboši Měkotovi. Soudy zatím pravomocně rozhodly, že na peníze nárok nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Švýcarská banka Credit Suisse údajně poskytla peníze Měkotovi na stavbu projektu Rezidence Kavčí Hory.

Článek

Kauzu ale kvůli dovolání řeší Nejvyšší soud, který může vše zvrátit. A tato instance rozhodla odložit nabytí právní moci předchozích verdiktů do doby, než o dovolání rozhodne. Bylo tak vyhověno žádosti banky, která se obává, že by mohly požadované peníze zmizet. Právo má rozhodnutí soudu z letošního března k dispozici.

Ve složitém případu banka tvrdí, že poskytla prostředky na výstavbu bytového projektu Rezidence Kavčí Hory, jemuž vévodí známý objekt ve tvaru krychle s dírou uprostřed, který je jednou z dominant pražské Pankráce. Měkota, který zbohatl při privatizaci Mostecké uhelné společnosti, projekt ovládal a investoval.

Firmy nevalné pověsti

V roce 2013 však náhle zemřel na golfovém hřišti u Karlštejna, kde ho pravděpodobně postihla srdeční příhoda. Firma, ve které oficiálně působil jako člen dozorčí rady, následně skončila v insolvenci. Insolvenční řízení je ve fázi, že byla povolena reorganizace firmy, která se následně přeměnila v konkurz.

A to je důvod, proč se švýcarská banka obrátila na Nejvyšší soud. Obávala se, že pokud by neodložil výkon pravomocného rozhodnutí, tak by insolvenční proces pokračoval a mohla by přijít o peníze, které zatím v zadlužené firmě leží. Rozhodnutí o dovolání by totiž mohlo přijít později. Konkrétně pak banka v návrhu označila dva věřitele – z Kypru a Britských Panenských ostrovů.

První švýcarská banka chce umožnit investice do kryptoměn

Internet a PC

„Tyto společnosti nemají doložitelný majetek postačující k vrácení prostředků do majetkové podstaty dlužníka. Navíc jde o společnosti sídlící v zahraničí a požívající nevalné pověsti,“ zdůvodnila to Credit Suisse.

NS bance vyhověl. Zdůvodnil to praxí i platnými zákony. „Před rozhodnutím o dovolání může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí, kdyby hrozila dovolavateli závažná újma nebo je-li dovolavatel závažně ohrožen na svých právech,“ vysvětlil v dokumentu soud.

Dlouholetá bitva

Švýcarský finanční ústav se s žádostí o peníze přihlásil až rok a půl po Měkotově smrti. Poprvé byla banka u českých soudů neúspěšná v roce 2018, kdy žalobu pražský městský soud zamítl. Po zásahu odvolacího soudu se ale musel případem zabývat znovu. Soud však názor nezměnil a předloni opět žalobu zamítl. Verdikt následně potvrdil i vrchní soud.

Švýcarská banka UBS zvýšila zisk, zasáhl ji ale pád fondu Archegos

Ekonomika

Justice se shodla, že důvodem pohledávky nebyla úvěrová smlouva z března 2007, jak to v žalobě tvrdila švýcarská banka. Podle soudů dokonce tato smlouva nikdy nevznikla.

Na vazby mezi Credit Suisse a Měkotou přišla švýcarská policie při vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), která se odehrála, když byl předsedou vlády za ČSSD současný prezident Miloš Zeman. U banky měla účty společnost Edwards Consulting, která patřila Měkotovi. Policisté na těchto účtech následně zmrazili přes 1,6 miliardy korun.

České soudy v minulosti uvedly, že banka z alpské země spíše Měkotovi poskytovala nestandardní služby. Ty spočívaly v tom, že si do banky uložil peníze, které pak použil na podnikání, a žádný úvěr ve skutečnosti neexistoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám