Hlavní obsah

Balák podal dovolání v kauze těžby v Lánské oboře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ředitel Lesní správy Lány (LSL) Miloš Balák podal na konci července dovolání v kauze nevýhodného prodeje kamene vytěženého v Lánské oboře. Letos v březnu dostal v tomto případu od Krajského soudu v Praze pravomocně peněžitý trest 870 tisíc korun, který postupně platí v měsíčních splátkách. Právu to v pondělí řekl sám Balák. Obdržení dovolání následně potvrdila i mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková s tím, že k nim doputovalo 31. července.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Baláka soudy uznaly vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle jejich verdiktu ještě jako ředitel LSL v roce 2015 vědomě podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej kamene vytěženého z lomu v Lánské oboře, který prodal výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Navíc firmě, která kámen kupovala, nechal dvakrát proplatit náklady na zpracování kamene pro potřeby zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře a také úpravy přístupových cest. Státu tak měl způsobit škodu zhruba 1,35 milionu korun.

Balákovi původně hrozil vyšší než peněžitý trest, ale soudy na něj musely pohlížet jako na dosud bezúhonnou osobu, přestože už byl jednou pravomocně odsouzen právě za projekt zpevnění levých břehů kolem Klíčavy. Dostal za to loni v březnu tři roky vězení, jenže dva dny po rozsudku mu tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost, tudíž nemá toto odsouzení v rejstříku trestů.

„Dovolání jsem podal před pár dny. Tvrdím, že věc, za kterou jsem byl odsouzen k peněžitému trestu, se nestala. Naopak je to úplně obráceně. Tam nedošlo k žádné škodě, ale zachránil jsme poměrně významné finance pohybující se kolem částky šest milionů korun pro lesní správu. Proto je to pro mě absolutně nepochopitelný verdikt,“ tvrdí Balák.

Věří, že Nejvyšší soud rozhodne v jeho prospěch a odsuzující verdikt zruší. Dovolání však nemá odkladný účinek, proto musí odsouzený bývalý šéf LSL uhradit uložený peněžitý trest.

„Požádal jsem o rozložení platby, čemuž soud vyhověl. Platím tu částku v měsíčních splátkách po dobu jednoho roku, zatím mám za sebou tři,“ upřesnil Balák.

Kvůli nemoci stále v Lánech

Včera rovněž potvrdil, že nadále je zaměstnancem LSL, od letošního ledna na pozici referenta. Už delší dobu je ale v pracovní neschopnosti kvůli vážné nemoci – rakovině tlustého střeva.

„Léčba pokračuje velmi zdárně, podstupuju chemoterapii a bioterapii s tím, že v nejbližší době budu zařazen do programu chirurgického zákroku na nádor. Bohužel tím, že už se u mě objevily metastáze v játrech a v měkkých tkáních, tak doba léčení nebude krátká. Nálezy tam zatím stále jsou, ale výrazně se to zmenšilo, takže jsem optimista,“ přiblížil Balák.

Balák si v Lánech pronajal hradní vilu s 21 místnostmi za 6300 korun měsíčně

Domácí

Doufá, že by se mohl dát dohromady a ukončit pracovní neschopnost do konce letošního roku. Pak bude záležet na dohodě s vedením LSL, ale je pravděpodobné, že příští rok už by jejím zaměstnancem nezůstal.

„Nedovedu si nyní představit, že by ředitel Pavel Rus měl zájem, abych pokračoval v jakékoli pozici. A je tedy jedna z variant, že bych od nového roku šel jinam. Vůbec se nebojím toho, že bych nenašel uplatnění, i nadále v lesnictví a životním prostředí,“ poznamenal Balák.

Spor o bydlení

V posledních dnech média propírala jeho spor o pronájem vily patřící Hradu, v níž bývalý šéf LSL žije. „Mám platnou nájemní smlouvu, která byla uzavřena ve druhé polovině roku 2022 v balíku spolu se dvěma třetinami dalších nájemních smluv jiným zaměstnancům, takže nešlo jen o tuto vilu,“ uvedl Balák s tím, že smlouva podle něj platí do konce roku 2025. Jenže současné vedení lesní správy mu dalo výpověď z nájmu, proti čemuž se brání žalobou na neplatnost, kterou bude řešit Okresní soud v Rakovníku.

„Přijde mi to trochu jako šikana, obzvlášť když jsem ve stavu vážně nemocných. Měli jsme nějakou dohodu se současným ředitelem LSL Rusem, že se v nějaké době po ukončení mé nemoci vystěhuju, ale to teď nemohu. Jsem navíc dál zaměstnanec lesní správy,“ namítl Balák.

Balák: Odsuzující rozsudek je pro mě nepřijatelný, podám dovolání

Krimi

Zároveň popřel, že by obýval dům s 21 místnostmi, jak se objevilo v médiích, jde podle něj fakticky o klasický byt 4+1. On i samotná lesní správa čelili také kritice, že za tento objekt platí nízký nájem cca 6300 korun měsíčně, na což upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad.

„Takové peníze zpracoval ekonomický odbor Lesní správy Lány na základě objednané studie realitní kanceláře, která stanovila doporučenou cenu pro zaměstnance. Obec Lány totiž nemá cenovou mapu nájmů,“ podotkl Balák s tím, že z nájemní smlouvy plynou povinnosti včetně péče o majetek.

(Ne)vysvětlení milosti

Tento týden zveřejnil Ústavní soud také nález, podle kterého bývalý prezident Zeman přesvědčivě nevysvětlil udělení milosti pro Baláka. „Nedokážu to posoudit, protože nejsem v právním oboru vzdělán, ale nedovedu si představit, že by právní odbor prezidenta, který podklady k udělení milosti připravoval, udělal nějakou zásadní chybu, aby se ta milost mohla zpochybnit. Tomu nevěřím,“ řekl Právu Balák.

Soud potvrdil Balákovi trest za těžbu kamene

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám