Hlavní obsah

Balák: Odsuzující rozsudek je pro mě nepřijatelný, podám dovolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský krajský soud ve čtvrtek pravomocně potvrdil nyní již bývalému řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc v kauze nevýhodného prodeje kamene vytěženého v lánské oboře. Sám Balák v rozhovoru pro Právo znovu jakoukoli vinu odmítl, rozhodnutí odvolacího soudního senátu ho zklamalo, a míní se proto obrátit s dovoláním na Nejvyšší soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ředitel obory Miloš Balák

Článek

Jaká je vaše reakce na nynější rozhodnutí soudu, kterým jste byl pravomocně potrestán peněžitou sankcí?

Vnímám to tak, že jsem potrestán za to, že jsem pracoval pro Miloše Zemana, protože žádná taková skutečnost, za kterou jsem byl odsouzen, se nestala.

Soud ale konstatoval, že prodejem kamene vznikla lesní správě, potažmo státu, škoda.

Žádná škoda nevznikla, není to pravda. Pro mé odsouzení nejsou žádné důkazy ani žádné svědecké výpovědi, prostě žádná skutečnost. Veškeré znalecké posudky, které si v tomto případu dělala policie, jsou v můj prospěch.

Takže vůbec nerozumím tomu, na základě čeho mě mohli takto odsoudit. Pro mě je to absolutně nepřijatelné, od začátku svou vinu popírám, a je to pro mě velké zklamání, zejména ve vztahu k práci české justice.

Soud potvrdil Balákovi trest za těžbu kamene

Krimi

Budete zvažovat podání dovolání jako mimořádného opravného prostředku?

Určitě to budu zvažovat, protože věřím v to, že v každé demokratické společnosti existují způsoby, jak se legálně domoci svého práva.

Podáte ho tedy?

Je to úplně čerstvé a musím to nejprve zkonzultovat se svými právními zástupci, ale jsem přesvědčen o tom, že ano.

Objevila se teď také informace, že jste v současnosti v pracovní neschopnosti kvůli vážné nemoci.

Je to tak. Na vyšetření mi v únoru našli nádor v tlustém střevě a jsou tam ještě další nálezy, metastáze, v jiných vnitřních orgánech. Ale má to řešení, a nikoli mortální dopad.

Čeká vás operace?

Nejdříve podstoupím chemoterapii a biologickou léčbu, poté operaci.

V tuto chvíli jste v pracovní neschopnosti a lesní správu jako řadový zaměstnanec neopustíte, jak jste dříve uvedl v rozhovoru pro Právo, že to máte v plánu na jaře?

Je to podle zákoníku práce, takže zůstávám na nemocenské do té doby, než se uzdravím. Pak se to teprve bude řešit.

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze kolem Baláka a Lánské obory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám