Hlavní obsah

Bačovat v jedné armádní funkci už nepůjde, řekl Vondra

Právo, Oldřich Danda

Revoluci v odměňování a kariérách vojáků chystá ministerstvo obrany. Pokud návrh projde vládou a parlamentem, budou se vojáci muset od roku 2014 více otáčet, aby si místo v armádě i výši platů udrželi. Aby zabránil panice neustálými škrty již tak frustrovaných vojáků, rozeslal ministr obany Alexandr Vondra (ODS) vojákům dopis, v němž jim chystané změny vysvětluje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Hlavní změnou je, že vojáci budou muset o velitelské funkce – bude se to týkat již zástupce velitele čety – soutěžit a po pěti letech budou muset své místo obhájit před komisí. „Systém bude soutěživý, což znamená, že na postup budou mít naději jen ti nejlepší, nikoli ti, kteří nejlépe znají slabiny systému a umějí jich využívat,“ stojí v dopise.

Podle Vondry nový systém umožní rozhýbat zkostnatělé velitele, kteří zamrzli na svých funkcích. „Jsou případy, kdy tady lidé bačují v jedné funkci deset patnáct let. Potom to svádí i sebelepšího člověka k chalupaření, to není otázkou jen armády, to je stejné, jako by byl někdo na ambasádě 10 let,“ řekl Vondra.

Jako příklad uvedl velitele základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiřího Pláška, který z místa odešel po sedmnácti letech, protože na něj ministerstvo podalo trestní oznámení kvůli zneužití pravomoci.

Po kariérním řádu vojáci a odborníci volají již řadu let, zatím se ale nic nedělo. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Petra Pavla neměli minulí generálové vůli cokoli prosadit. „Ve vedoucích pozicích seděli lidi, kterých by se to dotklo úplně nejvíce. Mezitím dorostla nová generace a dneska lidi, co jsou v těchto pozicích, už se tím necítí ohroženi, protože většinu kvalifikačních kritérií již naplňují,“ uvedl Pavel.

V dopise ministr i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vojákům slibují, že 90 procentům z nich se mzda nezkrátí, i když se struktura platů změní.

Příspěvek na bydlení skončí

Podle návrhu obrana nahradí desetitisícový příplatek na bydlení služebním příplatkem, který bude zhruba poloviční a bude vypočítáván podle skutečných výdajů vojáků na bydlení. Nově by měla armáda vojákům přispívat na dopravu, protože více než 70 procent z nich musí do práce dojíždět.

Základem platu by měl být služební tarif, který bude na rozdíl od současnosti stejný pro všechny vojáky ve stejné hodnosti nezávisle na místu výkonu. Podle dopisu by měl svobodník pobírat 26 500 korun hrubého. Dnes činí jeho plat okolo 15 tisíc plus deset tisíc příplatek na bydlení. Navíc by měli vojáci dostávat příplatky za vzdělání či jazykovou vybavenost. Výrazně by si měli polepšit specialisté, jako jsou odborníci na počítače či řidiči.

Vojáci v poslední době ztratili několik tisíc ze svých platů. Vloni přišli jako všichni státní zaměstnanci o deset procent ze základní mzdy a letos jim byl patnácti procenty zdaněn příplatek na bydlení. Ministr se proto rozhodl všem vojákům ušlé peníze dorovnat za pomoci kázeňských příspěvků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám