Hlavní obsah

Babybox v Blansku zachránil novorozeného chlapce

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvoustým novorozencem v Česku, kterému babybox zachránil život, se stal v sobotu ve 21:19 v Blansku chlapec, který dostal jméno Jan. Blanenský babybox byl v tamní nemocnici nainstalován v březnu 2018 a nyní byl použit poprvé.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Blanenský babybox se nachází v tamní nemocnici. V sobotu byl poprvé využit. Někdo do něj odložil novorozeného chlapce.

Článek

Chlapec se má podle dostupných informací čile k světu. Okamžitě byl převezen do péče lékařů nemocnice v Boskovicích. Právu to řekl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V Česku je nyní 76 těchto zařízení.

„Podle fotografie vím, že to byl novorozenec zabalený jen ve fialovém ručníku. Dosud babyboxy zachránily 111 holčiček a 89 chlapců,“ uvedl Hess, který shání od sponzorů peníze na tyto schránky. Sleduje také osudy dětí, jimž tyto speciální vyhřívané skříňky zachránily život.

Využít je mohou matky, které porodí v utajení a o své dítě se nemohou postarat. Stačí jen dítě vložit do babyboxu. Zařízení poskytuje miminku naprosté bezpečí. Po vložení dítěte je automaticky kontaktovaná záchranka. Přivolaní zdravotníci dítě prohlédnou a odvezou do nejbližší porodnice. Následně jsou kontaktováni sociální pracovníci, kteří pro dítě ihned hledají náhradní rodinu. Babyboxy brání tomu, aby život nechtěných dětí skončil tragicky.

Už 199. dítě v babyboxu. V České Lípě dali do schránky chlapce v džínách a svetru

Domácí

Chlapec dostal jméno Jan po předsedovi představenstva Komerční banky Janu Juchelkovi. Je to poděkování za to, že její nadace Jistota je největším sponzorem budování nových babyboxů v ČR. Aby mohl před dvěma roky vzniknout ten v Blansku, rozeslal Hess 2400 dopisů s prosbou o příspěvek na jeho financování. Blanenský babybox přišel na 300 tisíc korun.

První z těchto zařízení bylo nainstalováno 1. června 2005 v pražské Vinohradské nemocnici. Tento babybox zachránil již 26 dětí, tedy nejvíce v Česku. S instalací nových boxů počítá Hess ve Žďáře nad Sázavou, v Lounech a v Tachově.

Reklama

Výběr článků

Načítám