Hlavní obsah

Babišovy noviny zaútočily na Chládka. „Nenechám se zastrašit,” vzkázal ministr

• Aktualizováno
Právo, kab, jim, rsk

Přesně v okamžiku, kdy probíhá mediální přestřelka o další miliardy pro školství, objevil se ve čtvrtek v deníku MF Dnes vlastněném ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) další článek o údajném šikanování podřízených šéfem resortu školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Podle deníku s odůvodněním, že ministrovy způsoby už nemíní tolerovat, odešlo několik lidí, převážně žen, kteří pracovali v Chládkově kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Ministrovi se například prý nelíbilo, že jedna z jeho podřízených mu v sobotu večer nezvedla telefon, ministr měl křičet i na svého řidiče. Chládek to označil za „nesmysly, pomluvy a nepodložené drby“.

„Nevidím důvod, jedná se o cílený bulvární útok spojený se střetem majitele MF Dnes ohledně rozpočtu na rok 2016. Nenechám se tímto způsobem zastrašit,“ řekl ve čtvrtek Právu ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potíže kvůli údajnému bossingu řešil Sobotka s Chládkem před rokem. Tehdy se svého ministra zastal. „Pana Chládka jsem požádal, aby volil vůči svým podřízeným na ministerstvu školství takové jednání, které mu nebude moci být žádným způsobem vytýkáno. Samozřejmě ty změny, které pan ministr realizuje na ministerstvu, budí určitý odpor a to může být také jeden ze zdrojů těch námitek, které se objevují proti jeho chování,“ řekl tehdy Sobotka.

Samé drby, tvrdí náměstek Hulinský

„Článek v MF Dnes představuje nejzoufalejší možnou úroveň novinářské práce. Fakta žádná, zato samé neověřené drby a spekulace," napsal Právu Chládkův náměstek Petr Hulinský.

„Domnívám se, že Marcel Chládek je dobrý ministr školství. Nevím, kdo očekává, že bude vyměněn, ale já rozhodně ne," dodal.

Gajdůšková nebo Bohdalová?

Ve čtvrtek má premiér s Chládkem dlouho plánovanou schůzku kvůli jmenování profesorů. Oba politici se setkají ve 14 hodin a řeč se jistě i stočí na mediální zprávy. Sobotka se zatím k Chládkovu osudu aktuálně nevyjádřil. V ČSSD každopádně roste nervozita, část strany za Chládkem stojí, jiní by se ho nejraději zbavili.

Na druhé straně má Chládek podporu v klubu soc. dem. nebo u školských odborů v přestřelce s Babišem o 8,9 miliardy korun. Při porovnání s letošním rozpočtem, kdy ministerstvo hospodaří se zhruba 136 miliardami korun, jde o růst o tři až pět miliard.

„Neustále od pana Babiše nemám termín schůzky, o kterou jsem požádal,“ řekl ve středu Chládek.

„Pokud by Sobotka Chládka odvolal, dost pravděpodobně za něj bude chtít jako náhradu ženu – už kvůli kvótám, které ČSSD prosazuje. Žen je ve vládě málo,“ řekl Právu zdroj blízký špičkám ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

Na post nové ministryně se prý nabízí bývalá senátorka Alena Gajdůšková nebo jihočeská poslankyně Vlasta Bohdalová. Právě Bohdalová je podle mnohých sociálních demokratů logičtější volbou – o problematiku se zajímá, od roku 2006 sedí s přestávkami ve školském výboru Sněmovny.

Sobotka by si jejím obsazením ve vládě navíc naklonil i ty, kteří nepatří v soc. dem. k jeho věrným sympatizantům. Bohdalová totiž pochází z kraje bývalého pučisty, hejtmana Jiřího Zimoly.

Bohdalová však odmítla své případné ministerské angažmá komentovat. „To vůbec nehodlám řešit,“ řekla Právu. A do spekulací se nechtěla pouštět ani Gajdůšková.

Na kahánku má i Němeček a Ťok?

Chládek se každopádně netěší přízni ani poslaneckého klubu ČSSD a mnozí jeho členové by si výměnu na jeho postu přáli.

Šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák naznačil, že by se Chládkův nástupce mohl hledat právě mezi pracovníky úřadu. „Naše strana má 22 tisíc členů a spoustu spolupracovníků. V každém resortu máme spoustu osobností, které jsou schopny zastávat různé pozice. Ale v tuto chvíli neřešíme změnu v jakémkoli resortu,“ řekl Právu.

Podle něj jsou informace v MF Dnes příliš obecné na to, aby z nich vyvozoval závěry. „Zaznamenal jsem, že se ministr k věci vyjádřil, a předpokládám, že k ní zaujme nějaký postoj,“ řekl Právu místopředseda soc. dem. a šéf Sněmovny Jan Hamáček.

„Případ Chládek“ může podle poslanců oslovených deníkem Právo odstartovat širší změny ve vládě. Ty by však mohly nastat až v létě. Židli nemá prý jistou například ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, proti němuž permanentně už několik měsíců útočí právě Babiš. Němečkovi zase kolegové z partaje vyčítají jeho personální politiku, například fakt, že dosud je šéfem VZP Zdeněk Kabátek, nominant ODS.

Resortu zdravotnictví se prý ale ČSSD nehodlá vzdát, na post Němečka by tak mohla směřovat buď jeho náměstkyně a místopředsedkyně soc. dem. Lenka Teska Arnoštová, nebo ředitel pražské nemocnice Motol a šéf pražské buňky ČSSD Miloslav Ludvík.

Židli ve vládě pak nemá jistou ani ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Pokud prý nepředloží parametry výběrového řízení na provozovatele mýtného systému do konce července, tak končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám