Hlavní obsah

Babiš: Zatím není třeba převážet pacienty do zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím české zdravotnictví péči o pacienty zvládá. Není tak v tuto chvíli potřeba převážet je do zahraničí. Sdělil to ve středu.

Foto: Právo

Velkokapacitní transportní záchranářský vůz Fénix.

Článek

V nemocnicích leží nyní s koronavirem 8600 pacientů. Nemocnice si stěžují, že jsou na hraně kapacit - kromě lůžek jim chybí také personál. S koronavirem umírá přes 200 lidí denně.

„Naše zdravotnictví stále zvládá tu situaci. V tuto chvíli není potřeba převozu pacientů do zahraničí. Může to být i riziková záležitost,” sdělil premiér, který se přitom odkazoval na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Vláda již dříve vyhlásila pracovní povinnost pro ambulantní specialisty a studenty středních a vysokých škol.

Hamáček: Česko by mělo požádat Německo o pomoc s pacienty do konce příštího týdne

Domácí

K převozu pacientů se vyjádřil ve středu již také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl, že Česko bude o možnosti umístit covidové pacienty do německých nemocnic žádat případně do konce příštího týdne.

Podle Hamáčka opatření zabírají pomalu, tlak na nemocnice tak bude vrcholit v příštích osmi nebo devíti dnech, pak už by měl povolit.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

Babiš se ve středu vyjádřil také k možnému rozvolnění koronavirových opatření. Je zatím podle něj ještě daleko.

„Já už nechci slibovat termíny. Přál bych si, aby po Velikonocích začala debata o návratu našich dětí do škol, aby naše děti mohly sportovat,” uvedl premiér. „Přeju si, aby to byl náš poslední lockdown,” dodal.

Podle dřívějších slov ministra zdravotnictví Blatného by mohlo k prvnímu rozvolnění dojít na konci března, skončit by mohlo opatření omezující pohyb mezi okresy. K radikálnějšímu rozvolnění by mělo dojít až při třech tisících hospitalizovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám