Hlavní obsah

Babiš využil text Mirai při kritice vlády, kapela se ohradila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapela Mirai se ohradila proti tomu, že ji šéf hnutí ANO Andrej Babiš zatáhl do své kampaně, když v rozhovoru pořízeném v pátek na festivalu Votvírák citoval text její skladby při své kritice vlády. Pro kampaň vašeho šéfa se nehodíme, vzkázal v pondělí frontman kapely Mirai Navrátil marketingovému expertovi hnutí ANO Markovi Prchalovi.

Foto: Právo

Andrej Babiš (vlevo) a hudebník Mirai Navrátil

Článek

„Pane Prchale, já vím, že to je vaše práce, ale právě proto byste se s námi možná mohli poradit, jestli se opravdu hodíme pro kampaň vašeho šéfa. My s klukama si totiž myslíme, že nehodíme,“ vyjádřil Navrátil na Instagramu svůj nesouhlas s využitím kapely v Babišově kampani.

Babiš v pátek dorazil na festival Votvírák ve středočeských Milovicích. Na akci vystoupil v živém vstupu TV Nova, přičemž zkritizoval vládu za využití textu jednoho z největších hitů kapely Mirai Když nemůžeš, tak přidej.

„Já vás zdravím z Votvíráku v Milovicích. Pecka fesťák! A já bych vládě doporučil – za chvilku pojede Mirai – ‚Když nemůžeš, přidej víc. A slovo nejde neexistuje‘,“ odvětil expremiér na dotaz moderátora, zda považuje kroky vlády v boji proti inflaci za dostatečné. Samotný slogan je přitom parafrází kréda legendárního československého sportovce Emila Zátopka.

„Takže vláda říká, že to nejde. No, samozřejmě, že to jde. Vláda nedělá pro lidi vůbec nic. A měla by lidem konečně pomoci s inflací,“ řekl také Babiš ve vstupu, který posléze zveřejnil i na svém Twitteru.

Babiš na sociálních sítích zveřejnil i další videa z Votvíráku, na kterých ukazuje, jak „paří v kotli“ fanoušků při vystoupení Mirai nebo slovenských No Name.

Mnoho návštěvníků i účinkujících ale Babišova přítomnost nenadchla, kapela Rook's Squad dokonce tisícový dav vyhecovala ke skandování vulgárního pokřiku namířeného proti expremiérovi.

Ohradila se i Farna

Není to poprvé, co se některý z umělců vymezil proti svému využití Babišovým marketingem. Když šéf ANO vloni v srpnu zveřejnil na sociálních sítích fotografii z koncertu Ewy Farné, zpěvačka reagovala tím, že se cítí zneužita.

„Snažím se lidi skrze hudbu spíš pojit a politiku na koncerty netahat. A je mi hodně nepříjemné, že jste ji tam přivedl,“ napsala tehdy na Facebook.

Babiš se chlubil selfíčkem z koncertu Ewy Farne, zpěvačka se ohradila

Domácí

V minulosti byl Babiš nejvíce spojen s kapelou Kryštof zpěváka Richarda Krajča, a to kvůli její spolupráci s holdingem Agrofert z Babišova svěřenského fondu. Agrofert podpořil turné kapely, která posléze zahrála i na výročí Nadace Agrofert na Čapím hnízdě, kam Babiš jako končící ministr financí pozval i své kolegy z resortu, což vzbudilo vlnu reakcí.

„Není to prezidentská kampaň“

O možné Babišově kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách se již několik měsíců spekuluje. Dohady nabraly na obrátkách, když v polovině května zahájil cesty po celé České republice obytným vozem popsaným slogany. Podle něj však nejde o kampaň, ale o cestu za voliči, s nimiž se chce setkávat jako ve své poslanecké kanceláři v Roudnici nad Labem.

„Lepší, kdyby nekandidoval. Nevím, kdo jiný to tu dá do pořádku.“ Babišovi voliči kauzy neřeší

Domácí

Pokud jde o tažení na Hrad, šéf ANO před časem řekl, že změnil názor a neoznámí případnou kandidaturu na prezidenta v září, jak uváděl dřív. Doplnil jen, že o svém rozhodnutí bude informovat až na poslední chvíli. Přesný termín neřekl.

Babiš také nebude pro kandidaturu sbírat podpisy občanů, jak říkal původně. Pokud se rozhodne kandidovat, spolehne se na podpisy poslanců. Těch je potřeba 20 a ANO má ve Sněmovně 72 křesel. Podpisů občanů je pro prezidentskou kandidaturu potřeba sesbírat 50 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám