Hlavní obsah

Babiš: Vládu jen se Sobotkou. Na spolupráci s Haškem nemám žaludek

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Andrej Babiš se začíná smiřovat s tím, že jeho hnutí ANO nebude mít čas učit se politickému řemeslu v opozici a že bude muset rovnou do vlády, aby vůbec nějaká vznikla. Předseda ANO to připustil v rozhovoru pro Právo, který vyjde v sobotu. Vstup do kabinetu s ČSSD a lidovci podmiňuje tím, že premiérem musí být Bohuslav Sobotka.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Šéfové stran a hnutí, zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jednání s prvním místopředsedou soc. dem. Michalem Haškem, který hrál klíčovou roli při pokusu o převrat v partaji, vyloučil rovnou s tím, že na spolupráci se lháři nemá žaludek.

Babiš zdůraznil, že předtím, než proběhnou jakékoli debaty o případné budoucí vládě, si soc. dem. musí vyřešit spory uvnitř strany. Právu ale přiznal, že pak by byl připraven se na vládní koalici podílet.

Z ČSSD považuji pana Sobotku za slušného člověka, i když z minulosti má také nějaké kontroverze.
šéf hnutí ANO Andrej Babiš

„Viděl jsem ANO jako dlouhodobý projekt a myslel jsem si, že zodpovědnost za vládu bychom měli převzít až tehdy, pokud bychom někdy vyhráli volby. Věřil jsem, že uspějeme, ale neuvědomil jsem si, že naši voliči asi nechtějí čekat čtyři roky,“ řekl Babiš Právu.

Možnost, že po jednání ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu by mu jako partner mohl zbýt Hašek, je ale Babišovi proti srsti.

„Z ČSSD považuji pana Sobotku za slušného člověka, i když z minulosti má také nějaké kontroverze. Ale v porovnání s Haškem je jeho pověst o mnoho lepší,“ uvedl.

První oťukávání

„Nemám dost silný žaludek jednat s lidmi, kteří jeli do Lán a lhali veřejnosti. Kdyby se to v životě stalo mně, tak odejdu z politického života a už se občanům ČR neukážu na očích. Takovou ostudu bych ani nemohl přežít,“ dodal lídr ANO.

Jednání o možné koalici s ČSSD, ANO a KDU-ČSL ve čtvrtek začala. Vyjednavači lidovců a ANO se poprvé potkali. Po schůzce vydali prohlášení, že se shodují na řadě programových priorit a že „do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich“. [celá zpráva]

Další alternativou je, že umožní menšinovou vládu ČSSD nebo společně skončí v opozici.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka to byla „oťukávací“ schůzka, po které se musí sejít jejich analytici, aby probrali programy obou stran. „Personálie ani poměry v případné vládě jsme neřešili. Sporným bodem bude zřejmě důchodová reforma,“ řekl Právu Bělobrádek.

Lidovci by totiž chtěli druhý pilíř, který zavedla Nečasova vláda, úplně zrušit. ANO chce, aby zrušen nebyl, ale aby se každý nový pojištěnec stal členem druhého pilíře automaticky, avšak aby bylo možné z něj vystoupit.

Bělobrádek: Dohody s ČSSD budou složité

Podle Bělobrádka, který byl ve čtvrtek jednomyslně zvolen šéfem 14členného poslaneckého klubu lidovců, je koalice ČSSD, lidovců a ANO jediná možná stabilní formace.

S ČSSD bude podle Bělobrádka ale těžká dohoda na daních, protože soc. demokraté by chtěli zvýšit daně firmám, a na církevních restitucích. ČSSD slíbila voličům, že po volbách se pokusí s církvemi dojednat snížení finančních náhrad a případně i roční odklad vydávání majetku.

Lidovci považují vyrovnání s církvemi za uzavřené. ANO nemá na restituce silný názor, ale připouští, že by se výplata paušálních náhrad mohla změnit. Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové se programy obou stran shodují zhruba z 80 procent. „Zajedno jsme v daňových věcech a protikorupčních opatřeních. K řešení možná zůstává důchodová reforma a některé další věci,“ řekla Jourová.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

S Babišem i Bělobrádkem se již ve středu neformálně setkal předseda soc. dem. Sobotka. S oběma se domluvil, že vyjednávání o vládě začnou naostro až po 10. listopadu, kdy by se měl sejít ústřední výkonný výbor ČSSD, který by měl ukončit spor mezi Sobotkou a Haškem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám