Hlavní obsah

Babiš ve vládě by Ukrajinu přes palubu nehodil, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně zapojil do politické přestřelky na téma „válka a mír“. „My už nemůžeme mluvit o míru? Tady všichni chtějí válku, tady se všichni zbláznili,“ řekl. Jeho výroky okomentovali bezpečnostní experti.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, během které padaly výroky o válce a míru. Na snímku předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Babiš navázal na výrok své kolegyně, poslankyně Aleny Schillerové, která již dříve prohlásila, že „se nechce připravovat na válku, chce žít v míru“, a za tento výrok sklidila kritiku z vládních řad.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) například podle svých slov očekávala od Schillerové, že výrok „s omluvou vezme zpátky jako hloupost, kterou omylem vypustila z úst“.

Podle bezpečnostního analytika Jana Ludvíka z Univerzity Karlovy je třeba brát vyjádření poslanců hnutí ANO jako politické proklamace. „V zásadě se přístupy vlády a ANO v obranné politice tolik neliší. Když bylo ANO ve vládě, zvyšovaly se od roku 2014 výdaje na obranu, Česko se tehdy nelišilo výrazně od okolních zemí,“ popsal Ludvík.

Rozčilený Babiš ve Sněmovně mával zarámovaným článkem 5 NATO

Domácí

Nemyslí si, že by ANO v případě další vládní účasti „hodilo Ukrajinu přes palubu“. „Předpokládal bych podobný scénář jako na Slovensku, kde o tom Robert Fico také hodně mluvil a po volebním vítězství řekl, že zastavuje pomoc Ukrajině. Ve skutečnosti ovšem už žádná pomoc nemohla existovat, protože slovenské sklady byly prázdné,“ srovnal odborník.

„Ukrajině teď Česko pomáhá tak, že schvaluje českým zbrojařům licence na vývoz zbraní. Určitě si nemyslím, že by s prodejem měl Babiš problém,“ dodal Ludvík. Sněmovní výroky podle něj mohou v zahraničí sledovat, považují je ovšem za politikum, kterým nepřikládají větší váhu.

Schillerová přirovnala šéfku Sněmovny k Zacharovové. Omluvte se, žádá Fiala

Domácí

S tím souhlasí také bezpečnostní analytik Michal Smetana z Univerzity Karlovy. „Výroky českých politiků bych nepřeceňoval, ale množství hlasů, které jsou k podpoře Ukrajiny skeptické, narůstá napříč Západem.“

Případná změna české zahraniční politiky by podle Smetany byla vnímána jako problematická, neměla by ovšem takový dopad, k jakému může dojít po prezidentských volbách ve Spojených státech. „Tam by zásadní změna politického kurzu mohla mít pro Ukrajinu skutečně tragické a velmi bezprostřední důsledky,“ popsal Smetana.

„Chtít mír je samozřejmě v principu zcela správné, ale mír dle aktuálních podmínek Ruska by znamenal uznání anexe Krymu a dalších čtyř ukrajinských oblastí. V důsledku toho by de facto Ukrajina přestala existovat jako suverénní stát,“ uzavřel Smetana.

Fiala: Inflace se vrátí na 3 až 4 procenta, mzdy porostou o 5 až 10 procent

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám