Hlavní obsah

Babiš v Kyjevě podpořil územní celistvost Ukrajiny a odsoudil anexi Krymu

– Kyjev • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský (Kyjev)

Česká republika podporuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny. S tímto vzkazem zahájil v úterý oficiální návštěvu Ukrajiny premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj jde o novou etapu ve vzájemných vztazích.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„Přijel jsem s jasným vzkazem o naší neutuchající podpoře Ukrajiny. ČR nadále neuznává nelegální anexi Krymu a odsuzuje ji. Nevidíme jiné řešení než obnovu plné suverenity Ukrajiny mírovou cestou v mezinárodně uznávaných hranicích,“ prohlásil Babiš po setkání se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Hončarukem.

„Ukrajina je nám blízká kulturně, historicky a geograficky. Musí čelit problémů ruské agrese na východě země a nelegální anexi Krymu, což je pro nás těžko představitelné,“ doplnil Babiš s tím, že Praha i nadále počítá s humanitární a rozvojovou pomocí pro Ukrajinu.

V podobném duchu mluvil Babiš i na následné schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Premiér zároveň vyjádřil naději, že prosincová schůzka tzv. normandského formátu, tedy Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska, situaci skutečně posune.

Po ukončení tiskové konference se Zelenským se Babiše ukrajinská novinářka anglicky volala, co dělal jeho syn na Krymu, na což premiér ale nereagoval.

Premiérská návštěva po jedenácti letech

Babiš byl prvním českým premiérem, který po 11 letech na Ukrajinu zavítal, což bylo poznat i v centru Kyjeva, jehož lampy byly ověšeny českými vlajkami.

„Vztahy jsme na této úrovni zanedbali a chceme to napravit. Už byl nejvyšší čas. Poté, co prezident získal tak obrovskou důvěru občanů a je tu nová vláda, to je přesně ta doba, kdy jsme sem měli přijít,“ uvedl Babiš.

Zeman navrhl kompenzovat Ukrajině Krym finančně nebo v přírodních surovinách

Domácí

To, že český premiér konečně přijel na Ukrajinu, kvitoval jak Zelenskyj, tak Hončaruk, stejně jako Babišovo odsouzení anexe Krymu. Zelenskyj na dotaz, co říká na to, že ohledně budoucnosti Krymu zaznívají z Prahy různé hlasy, odvětil, že důležitá je pozice české vlády.

„Pozice, že Krym a Donbas je Ukrajina, je správná a demokratická a můžeme za tím udělat tečku,“ prohlásil prezident s tím, že klíčový je rozvoj hospodářské spolupráce.

Hončaruk například ocenil, že Česko jako jedna z mála zemí zrušilo bariéry pro dodávku zbraní Ukrajině. „Více než deset let tu nebyla návštěva na takové úrovni, což bylo divné. Jde o velmi významný krok ke zlepšení vzájemných vztahů,“ podotkl ukrajinský premiér.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Premiér Andrej Babiš položil věnec u hrobu Neznámého vojína v památníku Věčné slávy v Kyjevě.

Před dvěma lety například ruskou anexi Krymu označil prezident Miloš Zeman za hotovou záležitost s tím, že nijak neuznává její legitimitu a zábor považuje za protiprávní. Navrhl také Kyjevu a Moskvě, aby se dohodly na kompenzaci, ať už finanční, či v podobě ruské ropy a plynu, což Ukrajina rázně odmítla.

Česko-ukrajinské vztahy poznamenala mj. květnová návštěva samozvané Doněcké lidové republiky poslancem KSČM Zdeňkem Ondráčkem, který na východ Ukrajiny zavítal na oslavy jejího pátého výročí a naposledy oslavy 28. října, kdy se na Hradě objevili zástupci proruských krymských Tatarů. Prezident Miloš Zeman následně uvedl, že je nepozval, ale přišli jako doprovod.

Enormní zájem podnikatelů z ČR

Babiš přiznal, že jeho cesta na Ukrajinu byla narychlo sjednaná. Když zjistil, že do Kyjeva míří ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s podnikatelskou delegací, rozhodl se k nim přidat.

Rusíni se omluvili Zemanovi za slova, že uznává anexi Krymu

Domácí

Díky rostoucí obchodní výměně i režimu volného obchodu mezi Ukrajinou a zeměmi EU, se cesta těšila enormnímu zájmu českých byznysmenů. Ukrajinsko-českého podnikatelského fóra se účastnila devadesátka zástupců českých firem, další dvě stovky v zemi již působí.

„Jsem příjemně překvapen, že tolik našich podnikatelů projevilo zájem o cestu na Ukrajinu. Jde o velmi perspektivní teritorium, vidíme tu velké možnosti,“ dodal Babiš s tím, že se o podnikání v zemi zajímají firmy z oblasti energetiky, strojírenství, IT, dopravy či zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám