Hlavní obsah

Babiš spolupracoval s StB vědomě a měl by se všem omluvit, tvrdí bývalý rozvědčík

• Aktualizováno

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl podle bývalého příslušníka StB Jána Sarkocyho vědomým spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti. Babiš tvrdí, že Sarkocy lže. Ten zase Babišovi doporučuje, aby se všem omluvil.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš při setkání s novináři po večeři s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Originál Babišova spisu ohledně spolupráce s komunistickou tajnou policií prý Sarkocy viděl. „V tom spisu není nic zfalšovaného,” řekl. Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci.

Sarkocy, s jehož jménem je spojen nynější skandál kolem styků šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna s StB, označil Babiše za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze.

Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu
Ján Sarkocy o údajné spolupráci Andreje Babiše s StB

„Pan Sarkocy lže," reagoval Babiš. „Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu,” řekl Sarkocy.

Babiš později dodal, že Sarkocy před pěti lety kontaktoval jeho slovenského právníka v souvislosti se žalobou, kterou Babiš podal na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). „Pan Sarkocy mému právníkovi sliboval, že vystoupí u soudu a bude vypovídat v můj prospěch, že dokonce umí ovlivnit rozhodnutí soudu,” uvedl Babiš.

Bývalého rozvědčíka podle něj jeho právník odmítl a už s ním nikdy nekomunikoval. „Je to naprosto nedůvěryhodná osoba a jsem v šoku, že ho česká média berou jako relevantní zdroj informací,” dodal premiér v demisi.

U soudu s Babišem nevypovídal

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980 až 1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v zahraniční kontrarozvědce a také jako diplomat v Londýně. Právě s jeho působením v Británii v 80. letech se spojují nejnovější informace o jeho schůzkách s Corbynem. [celá zpráva]

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Jeremy Corbyn

Na rozdíl od svých někdejších kolegů v StB Sarkocy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je evidován v archivních svazcích StB jako její agent neoprávněně.

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale v původním líčení u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Nevěrohodní svědci

Byť Babiš se žalobou na očištění svého jména původně uspěl, zvrat v případu nastal po loňském rozhodnutí slovenského Ústavního soudu. Ten zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Učinil tak proto, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli v Babišův prospěch.

V obnoveném líčení bratislavský krajský soud v souladu s rozhodnutím ústavního soudu Babišovu žalobu nedávno zamítl. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Anketa

Věříte tvrzení bývalého rozvědčíka, že (Andrej) Babiš spolupracoval s StB vědomě?
Ano
71 %
Ne
24,3 %
Nezajímá mě to
4,7 %
Celkem hlasovalo 7183 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám