Hlavní obsah

Babiš na Slovensku prohrál, ve svazcích StB je veden dál

– Bratislava • Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš bude nadále veden ve svazcích komunistické StB, v úterý o tom rozhodl Krajský soud v Bratislavě. Ten se případem zabýval poté, co mu to nařídil Ústavní soud. Novinkám to potvrdil mluvčí krajského soudu Pavol Adamčiak. Babiš se o dalším postupu poradí s právníky.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš v lednu 2014 u krajského soudu Bratislava I, který řešil jeho žalobu proti Ústavu paměti národa v souvislosti s archivními svazky. V nich je Babiš veden jako agent komunistické Státní bezpečností (StB).

Článek

„Krajský soud v Bratislavě dne 30. 01. 2018 veřejně vyhlásil rozsudek, kterým rozhodl tak, že napadnutý rozsudek soudu první instance mění tak, že žalobu žalobce zamítá. Rozsudek je právoplatný doručením,” řekl Novinkám mluvčí bratislavského krajského soudu Pavol Adamčiak.

Soud zamítl Babišovu žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Učinil tak v souladu s loňským verdiktem ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Pro ÚPN je tak věc uzavřená. „Pro nás a pro Ústav paměti národa to znamená, že kauza Babiš je právoplatně a definitivně uzavřená. V současnosti neexistuje žádné rozhodnutí soudu, které by říkalo, že je Andrej Babiš jako agent Státní bezpečnosti veden neoprávněně," komentovali podle deníku SME výsledek sporu právníci z advokátské kanceláře Poláček & Partners, kteří ústav donedávna ve sporu zastupovali.

ÚPN poukazoval na to, že Babiš je ve svazcích řádně uveden jako agent. Tím se podle ústavu stal v roce 1981, o rok dříve důvěrníkem. Spolupráce měla skončit v roce 1985, kdy byl Babiš vyslán společností Petrimex do Maroka.

V říjnu 2017 slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Slovenský ústavní soud na základě stížnosti ÚPN vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání.

Smyšlená záležitost, tvrdí Babiš

Babiš v reakci uvedl, že jde o novou informaci, a poradí se proto s právníky, koho žalovat dále. Fakt, že je ve svazcích veden, mu vadí, a podle jeho vyjádření pro Českou televizi jde o „smyšlenou záležitost”.

V dokumentech StB figuruje předseda ANO, který navíc v ČR čelí obvinění z dotačního podvodu na Čapí hnízdo, jako agent pod krycím jménem Bureš.

Dva bývalí důstojníci komunistické tajné služby však u soudu tvrdili, že Babiš naverbován nikdy nebyl. Před soudem prohlásili, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že Babiš s StB spolupracoval nevědomě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám