Hlavní obsah

Proč jste nekoupil zuzany, plísnil Babiš Metnara na konferenci

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nezdráhá veřejně potrápit i své vlastní ministry. Na bezpečnostní konferenci, která dnes probíhá v míčovně Pražského hradu, se během diskuse zeptal ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), proč pořád jen mluví o tom, že společně se Slovenskem nakoupí pro naše armády zbraně a techniku, ale zatím se nic nestalo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr obrany Lubomír Metnar na bezpečnostní konferenci v Praze.

Článek

„Proč jste nekoupili ta děla Zuzana, když je to společný česko-slovenský projekt?“ zeptal se Babiš poté, co na konferenci vystoupili ve společném bloku ministři obrany visegrádské čtyřky, tedy nejen Metnar, ale i jeho slovenský kolega Jaroslav Naď.

Metnar se nenechal zaskočit. „Armádní experti posoudili osm typů děl a zuzana postoupila do užšího kola, ale po posouzení ceny děl i munice vyhrála francouzská děla,“ reagoval Metnar. Dodal, že je pravda, že se o společných projektech skutečně jen mluvilo, ale že se to možná změní. „Teď jsme se domluvili na společném nákupu malorážní munice a já bych chtěl, aby se to podepsalo do konce roku,“ podotkl.

Obrana neztrácí čas, kupuje děla za šest miliard

Domácí

Ministerstvo obrany se před 14 dny rozhodlo nakoupit 52 samohybných děl Cesar za šest miliard korun přímo od francouzské státní zbrojovky Nexter. Za jeden kus zaplatí asi 105 milionů korun.

Slovenko před dvěma roky objednalo 25 kusů děl Zuzana 2 za 172 milionů euro, což je 4,5 miliardy korun a 180 milionů za dělo. Děla vyrábí slovenská firma ZTS Dubnice nad Váhom, ale velká část stroje je z Česka, protože děla jsou umístěna na podvozcích Tatry 815.

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

Domácí

Čeští dělostřelci v Jincích mají nyní 48 houfnic Dana, které slouží už přes 30 let a které jsou předchůdci děl Zuzana.

Reklama

Výběr článků

Načítám