Hlavní obsah

Babiš se za „zkorumpovanou pakáž“ televizi omlouvat nechce

Podnikatel, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nemíní omlouvat České televizi za slova, že jsou její pořady o něm účelové a autoři zkorumpovaní, jak ho televize vyzvala. Podle Babiše, který mluvil dokonce o „zkorumpované pakáži“, lze za korupci označit i zneužití postavení, což prý televize dělá. Babiš to řekl v úterý večer v pořadu Události, komentáře právě v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Já se určitě neomluvím, protože korupce nemusí být jenom finanční,“ vysvětloval Babiš.

Argumentoval pak definicí, podle níž je možno korupci charakterizovat jako „zneužití postavení, které je spojeno s porušením principu nestrannosti” (větu lze spolu s dalším výkladem najít na webu policie zde, pozn. red.).  

Redaktory České televize obvinil z toho, že prý o něm dělají manipulativní reportáže, vedou politický boj a vyvolávají o něm nepravdivý dojem. Dokládal to tím, že prý o něm Česká televize od podzimu 2013 odvysílala 20 negativních reportáží.

„Já už jsem si pětkrát stěžoval na radu. Teď uděláme z toho všeho analýzu a ukážeme, kde vaši redaktoři manipulovali,“ řekl Babiš.

Babiš už dříve během dne informoval, že podává stížnost na Českou televizi (ČT). Důvodem jsou pořady 168 hodin a Reportéři ČT, v nichž se ho novináři ptali na nesrovnalosti v příjmech a nákup dluhopisů Agrofertu.

Nezávislý audit

Nejasnosti se vynořily v souvislosti s tím, že v roce 2013 nakoupil Babiš dluhopisy svého holdingu Agrofert za 1,5 miliardy korun. Vicepremiér už dříve uvedl, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy.

Pochybnosti o svých příjmech hodlá Babiš rozptýlit auditem. „Já jsem oslovil dva renomované auditory z první čtyřky a požádal jsem je, aby udělali nezávislý audit," řekl Babiš v televizi. Výsledky auditů Babiš podle svých slov zveřejní. „Ale nechť to udělají všichni, kteří mě kritizují,” dodal ministr.

O nesrovnalostech v úterý mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle nějž by je měl ministr financí vysvětlit [celý článek]. Babiš pochybení odmítl a naopak vyzval Sobotku, aby i on objasnil své majetkové poměry [celý článek].

Reklama

Výběr článků

Načítám