Hlavní obsah

Babiš se Schillerovou vyrazili za kůrovcem

Novinky, jas

Část ministrů za hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem vyrazila ve středu k vodní nádrži Švihov, známější spíše pod jménem Želivka, aby si prohlédli kůrovcovou kalamitu. Premiér tvrdí, že vláda dělá v boji proti broukovi maximum.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo), ministr zemědělství Miroslav Toman (v pozadí) a ministryně financí Alena Schillerová si prohlížejí kůrovce.

Článek

„Skutečně vidíme, jak naše vláda konkrétně bojuje proti kůrovci. Myslím, že jsme se dnes dozvěděli o velice konkrétních opatřeních, dokonce jsme toho kůrovce i viděli, měli jsme ho v ruce. Bohužel, v minulosti jsme to trochu zanedbali, ale mám pocit, že teď skutečně děláme maximum pro to, abychom kůrovce perspektivně porazili, a to různými způsoby,“ tvrdí Babiš, který spolu s ministry zasadil několik dubů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Premiér Andrej Babiš sází stromek. Přihlíží lesní dělníci a ministryně financí Alena Schillerová (vlevo) a ministr životního prostředí Richard Brabec

Na Vysočině v lesích převažují smrky ze 70 procent, což napomáhá šíření kůrovce. Poškozené lesy nemají ani šanci zadržovat vodu v krajině, což má pochopitelně další dopady na přírodu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová si prohlédli lesy zasažené kůrovcem.

Za první tři měsíce letošního roku bylo v lesích vytěženo 1,4 milionu metrů krychlových dřeva, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku třikrát více.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Specialisté předvádějí hubení kůrovce jedovatým plynem.

Premiéra  doprovázeli ministr zemědělství Miroslav Toman, ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy Vladimír Kremlík a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek s ředitelem Lesů ČR Josefem Vojáčkem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (v popředí) se seznámili s opatřeními přijatými v boji s lesním škůdcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám