Hlavní obsah

Babiš reaguje na zaplněný Václavák: Je hezky, tak tam lidé chodí na koncerty

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Demonstrace nejsou příjemné, přiznal Novinkám premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň ale řekl, že nevidí důvod, proč by je sledoval. Lidé podle něj chodí na Václavské náměstí na koncerty. V úterý se tam sešlo podle organizátorů 120 000 lidí, kteří požadovali demisi premiéra i ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z transparentů na Václavském náměstí, kde lidé požadovali demisi premiéra a ministryně spravedlnosti

Článek

Na dotaz, jestli premiér sleduje úterní demonstraci proti němu a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, Babiš odpověděl: „Nesleduju, proč bych to sledoval. Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty.“

Dodal, že s demonstracemi nic nenadělá. „Dnes jsme seděli s paní ministryní Benešovou a s Rekonstrukcí státu, řešili jsme zákony. Není důvod protestovat. Není to příjemné, ale já to akceptuji. Co můžu dělat. Oni demonstrují na základě vylhaných věcí, které jsou nepravdivé. Ale já ty lidi nepřesvědčím,“ zdůraznil Babiš.

Lidé v úterý opět zaplnili pražské Václavské náměstí. Požadují záruky nezávislosti justice a chtějí odchod ministryně spravedlnosti Benešové (za ANO) a premiéra Babiše. Demonstraci opět organizuje iniciativa Milion chvilek. Její předseda Mikuláš Minář odhadl počet demonstrujících na 120 tisíc.

Reakce Andreje Babiše se dostala k demonstrantům ještě během úterního protestu. Když Minář na závěr akce shromážděným tlumočil pasáž o chození na koncerty, ocenil to dav pískotem a pokřikem „hovado“.

„Je vidět, že náš premiér nemá co říct, bojí se a vyhýbá se, tak mu ukážeme koncert, jaký Česká republika ještě neviděla,“ uvedl Minář v narážce na to, že Babiš odmítl veřejnou debatu se zástupci iniciativy a také v narážce na další plánované shromáždění, které by se mělo uskutečnit na pražské Letné.

K demonstracím se v úterý vyjádřila i ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová. V České televizi večer uvedla, že není přesvědčená, že lidé na náměstích „znají podstatu věci, seznámili se s problémem do hloubky a vědí, o čem demonstrují”.

„Já si můžu vzpomenout na rok 2012, kdy se přesně v takovém množství demonstrovalo proti panu premiéru Nečasovi (Petr Nečas, ODS – pozn. red.). Pan premiér Nečas si z toho tenkrát taky nic moc nedělal a samozřejmě si prosazoval ty věci tak, jak potřeboval,“ uvedla Dostálová.

Připomněla tím protest z dubna 2012, který organizovali odboráři a který byl namířený proti vládním reformám. I tehdy padaly výzvy k demisi kabinetu, v němž byly ODS, TOP 09 a Věci Veřejné. Nečas tehdy výzvy nevyslyšel, rezignoval až v červnu následujícího roku v souvislosti s kauzou Nagyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám