Hlavní obsah

Babiš přišel po 10 měsících na písemné interpelace, hned to schytal od Pirátů i Kalouska

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil zhruba po 10 měsících do Sněmovny na písemné interpelace. Netrvalo to ani půl hodiny a hned se do sebe pustili s opozicí.

Babiš přišel po 10 měsících na písemné interpelace, hned to schytal od Pirátů i KalouskaVideo: PSP

 
Článek

Atmosféru vyostřila interpelace pirátského poslance Jakuba Michálka ohledně elektronického spisu. Piráti premiéra kritizují za pomalou digitalizaci státní správy.

„Nevím, o čem tady kolegové mluví. Chápu, že to je příležitost se tady zviditelňovat. Když se mě novináři ptají, proč sem nechodím, tak právě proto, protože to je plácání,“ rozčílil se Babiš.

Interpelace
Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu a členy vlády od 14:30 do 18 hodin.

„Když jsme vyzývali Piráty, aby nám pomohli, tak neměli koho. A dali si inzerát, že hledají někoho na IT. Dělá se tady jen politika, že jsme nekompetentní. Vykládáte nesmysly, nemáte ani lidi. Stále něco kritizujete, máte na to určitě bohaté životní zkušenosti ze státní správy a všude,“ pustil se Babiš do Pirátů.

„Mohli jste jít do vlády, kluci, mohli jste nám to přednést,“ dodal premiér.

Michálek si to nenechal líbit a vmetl Babišovi, že dělá pouze mediální propagandu. „Začněte laskavě u sebe, vy jste sedmkrát nepřišel do práce,“ opáčil Babišovi Michálek, který dlouhodobě kritizuje neúčast premiéra na písemných interpelacích.

Babiš zase o Michálkovi dlouhodobě mluví jako o novém Miroslavu Kalouskovi.

Pirátů se vzápětí zastala poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Piráty nazýváte kluky. Já také, ale v bufetu. Ale tady je prostě budete nazývat poslanci, protože to jsou poslanci, protože byli řádně zvoleni, tak nedehonestujte pány poslance a paní poslankyně,“ prohlásila Kovářová.

Kalousek mluví o ukázkovém pohrdání

Do Babiše se vzápětí pustil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdybychom chtěli někomu vysvětlovat, jak vypadá pohrdání parlamentní demokracií, tak mu ukážeme tyhle ukázky. Když někdo nazývá parlament žvanírnou, podrývá důvěru občanů v parlamentní demokracii,“ vyčetl Babišovi Kalousek.

Premiér se písemných interpelací neúčastnil od dubna. Většinou chodí na ústní interpelace. Babiš k tomu řekl, že na interpelace chodí, ale někteří poslanci jako Michálek z toho dělají šikanu. Dodal, že jeho úkolem jako premiéra je propagovat dobré jméno České republiky ve světě.

Bídná docházka na interpelacích není jen záležitostí premiéra. Vloni v prosinci na ně například dorazil jediný ministr. Tristní účast mívají i sami zákonodárci. Na interpelacích v září jich bylo v sále jen 17 z celkového počtu 200. Ministrů tehdy dorazilo pět.

Už v minulém volebním období se řešilo, že by se podoba interpelací měla změnit. Nic konkrétního se ale nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám