Hlavní obsah

Babiš: Nemáme vyhráno. Čísla nám stoupají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ve svém internetovém pořadu Čau lidi uvedl, že Česko nemá ještě nad koronavirem vyhráno. Upozornil přitom na riziko, které představují mutace, a poznamenal, že ochranu představuje jen vysoká proočkovanost.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Chci zdůraznit, že nemáme vyhráno. Mutace jsou prokazatelně v České republice,“ prohlásil Babiš.

Laboratoře v Česku potvrdily už 120 případů nakažlivější indické mutace delta. Objevil se ale třeba také i případ latinskoamerické mutace lambda.

V Česku potvrdili 120 případů indické mutace, zachycena i lambda

Koronavirus

„Nepodceňujme hrozbu mutací koronaviru. Situace s deltou je taková, že nám kvůli ní skutečně stoupají čísla,“ vysvětlil Babiš. Týká se to hlavně Prahy a okresů Praha-východ a Praha-západ. „V ostatních částech to vypadá dobře,“ uvedl premiér.

Připomněl, že ochranu před covidem představuje očkování. „Nesmíme mít pocit, že jsme vir porazili. Jenom vysoká proočkovanost nás může ochránit před mutacemi,“ řekl.

Babiš dodal, že je přesvědčen, že se podaří epidemii v Česku zvládnout, pokud se lidé nechají očkovat.

K očkování se od půlnoci přihlásilo přes 20 tisíc dětí mezi 12 a 15 lety

Domácí

V Česku má ukončené očkování zhruba 3,4 milionu lidí, tedy třetina populace. Podle Babiše na první dávku vakcíny čeká přes 151 tisíc lidí, na druhou pak přes 1,6 milionu.

Vláda od 9. července zpřísní pravidla pro uznávání bezinfekčnosti, kterou je potřeba dokládat třeba při vstupu na kulturní akce. Očkování první ze dvou dávek už nebude stačit, potřeba je být dva týdny po dokončení očkování.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se zpřísní

Domácí

„Očkování je důležité také pro návrat dětí do škol. Očkovaní se nebudou muset testovat,“ zdůraznil premiér. Nyní se počítá s tím, že nenaočkovaní studenti se budou muset na začátku školního roku minimálně třikrát otestovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám