Hlavní obsah

Bývalý komunista Babiš se opřel do Pavla: „Absurdní, že komunistický rozvědčík předává vyznamenání chartistům“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš považuje za absurdní, že prezident Petr Pavel předal státní vyznamenání několika chartistům a obětem komunistického režimu. Řekl to v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News, když současné hlavě státu připomněl její práci pro minulý režim, který perzekvoval například Pavlem oceněnou zpěvačku Martu Kubišovou.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Andrej Babiš 28. října 2023 na Pražském hradě

Článek

„Žijeme tu v pohádce, která se jmenuje Císařovy nové šaty. Tam se říká, že dva podvodníci přesvědčí nahého císaře, že má na sobě šaty. Tady předseda ZO (závodní organizace) KSČ, nomenklaturní kádr, komunistický rozvědčík předává vyznamenání paní Kubišové, která byla jedním ze symbolů naší revoluce. Vždyť ti chartisti a havlisti musí ten režim nesnášet. Jak je možné, že tu není žádné dítě, které řekne ‚vždyť on je nahý‘,“ kritizoval průběh předávání státních vyznamenání Babiš.

Sobotní tradiční oceňovací akt při příležitosti státního svátku 28. října byl pro současného prezidenta Petra Pavla, který se funkce ujal letos v březnu, premiérovým. Ocenil celkem 62 osobností, mezi nimi zhruba desítku chartistů, disidentů či lidí, které minulý režim pronásledoval.

Pavel poprvé předal státní vyznamenání. Obdrželi je Rychetský, Mašínová, Kubišová či Bartoška

Domácí

Babiš si tak v této souvislosti proto neodpustil připomenutí Pavlovy komunistické minulosti, která byla současné hlavě státu často vyčítána během prezidentské kampaně.

Pavel byl před rokem 1989 členem KSČ, absolvoval také postgraduální studium kurzu Zpravodajské správy Generálního štábu (ZS/GŠ), bylo určené pro vojenské zpravodajce a připravovalo je na nasazení do zemí NATO, kde měli pod různým krytím získávat informace. Pavel svou minulost opakovaně označil za chybu a omluvil se s tím, že od revoluce, například jako někdejší předseda Vojenského výboru NATO, pracoval na tom, aby ji napravil.

Komunista a komunista

Pozoruhodné je, že Pavlovi komunistickou minulost vyčítá Babiš, někdejší člen komunistické strany v letech 1980 až 1989. Evidován byl podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa jako důvěrník StB, později měl být spolupracujícím agentem s krycím jménem „Bureš“.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. V roce 2012 podal žalobu na zmíněný ústav. Naposledy ve sporu trvajícím více než deset let rozhodl slovenský soud, že Babiš měl žalovat ministerstvo vnitra, nikoliv Ústav paměti národa.

Při připomenutí ze strany moderátorky pořadu Terezie Tománkové, že si Babiš taktéž s minulým režimem zadal, se expremiér hájil jako mnohokrát v minulosti tím, že pro režim nepracoval.

„Já jsem nepracoval pro režim, byl jsem pasivní člen, pracoval jsem v podniku zahraničního obchodu. Pan prezident byl nomenklaturní kádr, rozvědčík a udělali z něj nového Havla. Pan prezident se cítí jako nový Václav Havel. To je absurdita,“ opáčil Babiš.

Babiš se zároveň vyhnul otázce, jak by zhodnotil projev prezidenta Pavla v úvodu ceremoniálu.

Unavující a mimo, kritizuje opozice Pavlův projev. Většina politiků ale jeho slova ocenila

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám