Hlavní obsah

Babiš dorazil na interpelace. Dočkal se potlesku, od vlastních poslanců i vestoje

Novinky, jas
Aktualizováno

Poslanci si ve čtvrtek mohli užít interpelace na premiéra Andreje Babiše (ANO). Zájem o ústní interpelace nebyl valný a interpelující zákonodárci se v řadě případů netajili nespokojeností, že se nedočkali odpovědí. Babiš se přesto dočkal i potlesku.

Premiér Andrej Babiš při interpelacíchVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Pirátský poslance Lukáš Kolářík se premiéra dotazoval na jeho postoj k tomu, že někteří záchranáři, kteří se zapojili do veřejné debaty ohledně ochranných pomůcek, dostali od svých zaměstnavatelů vytýkací dopisy.

Zmínil v této souvislosti i v poslední době akcentovaný případ středočeské záchranářky, na jejíž otevřený dopis hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové, který byl zveřejněn v rámci článku, reagoval kraj podáním trestního oznámení.

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Domácí

Premiér konstatoval, že vláda se rozhodla poskytnout na odměny záchranářů téměř 1,5 miliardy. „Záchranáři nepatří státu, patří krajům a my jsme jim dali tu odměnu. My vláda, stát,“ opáčil Babiš.

„Myslím, že celá ta aféra je zbytečná, já bych to tak neřešil, podávat trestní oznámení není důvodné,“ dodal premiér. „Je to škoda, že se to řeší takovou formou, já bych to tak neřešil,“ uzavřel Babiš, jenž se následně dočkal potlesku od ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a několika poslanců ANO, z nichž dvojice dokonce demonstrativně povstala.

Česko má dostat z EU téměř 550 miliard korun, Babiš s rozdělením nesouhlasí

Ekonomika

Poslance odpověď potěšila, netušil však, že si Babiš ještě vezme slovo a začne hovořit o pražském primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti). „Já vás žádám, abyste neblokovali obchvat,“ řekl Babiš a žádal pirátské poslance, aby mu „s primátorem pomohli“ v duchu memoranda, které stát s městem podepsal.

„Já vím, že mě vypnete, ale to nevadí,“ reagoval premiér na výtku předsedajícího, aby hovořil k věci.

Následně začal hlavnímu městu vytýkat, že údajně vykupuje pozemky pro obchvat za nižší cenu než Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nižší cena je přitom výhodnější. I za toto nesourodé vystoupení se Babiš dočkal potlesku.

Reklama

Výběr článků

Načítám