Hlavní obsah

Babiš chce zrušit superhrubou mzdu a snížit DPH. I na pivo či řezané květiny

Novinky, zpe
Praha

Zrušení superhrubé mzdy, snížení DPH u základních potravin, točeného piva, či dokonce řezaných květin nebo 19procentní daň pro lidi s příjmem do 113 tisíc. To jsou daňové plány hnutí ANO, které ve čtvrtek na tiskové konferenci představil předseda hnutí a bývalý ministr financí Andrej Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Daňová problematika je podle Babiše jedna z nejdůležitějších částí programu ANO do sněmovních říjnových voleb. „Nebudeme zvyšovat daně. Důležitá je jednoduchost a neutralita,“ prohlásil Babiš.

Chce zrušit superhrubou mzdu, snížit sazby daně z příjmu na 19 procent pro lidi s příjmy do 113 tisíc. Dnes je sazba 20,1 procenta. Sazba pro lidi s vyššími příjmy by měla zůstat na 23,35 procenta. V programu má také zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance, který podle šéfa ANO bude znamenat slevu na pojistném 500 korun měsíčně.

„Zaměstnanec s hrubou mzdou 27 tisíc korun se snížením reálné sazby obdrží 9600 ročně,“ vypočítával Babiš.

Chtěli jsme motivovat muže, aby kupovali víc květin ženám
Andrej Babiš o snížení daní na řezané květiny

Představil také návrhy na nižší DPH. Sazbu chce snížit u základních potravin jako maso, mléko, máslo, chleba, u vodného a stočného či řezaných květin z 15 na 10 procent. „Chtěli jsme motivovat muže, aby kupovali víc květin ženám,“ vysvětloval.

Nižší sazbu na základní potraviny mají v programu také sociální demokraté. Koalice ČSSD, ANO a lidovců dlouho řešila, zda sníží DPH už v tomto volebním období, ale nakonec se nedokázala shodnout.

Babiš chce také kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) snížit DPH z 15 na 10 procent u stravovacích služeb, znovu navrhl snížení DPH na točené pivo z 21 na 10 procent.

Sazby by podle něj měly klesnout z 21 na 10 procent u služeb s vysokým podílem lidské práce, jako příklad uvedl opravy obuvi kol, oděvů, kadeřnictví, kosmetické činnosti. U služeb, jako je domácí péče o seniory či úklid v domácnostech, by mělo klesnout DPH z 15 na 10 procent.

Výjimky v EET

Babiš představil také změny v EET. Z povinnosti evidovat tržby by vyjmul fyzické osoby s paušální daní, veřejně prospěšné poplatníky – například spolky, e-shopy či prodeje vánočních kaprů. Babiš přitom kdysi veškeré výjimky z evidence vylučoval.

Šéf ANO uvedl, že návrhy, které představil, by státní kasu vyšly na 45 miliard korun.

„Nechceme slibovat věci, které jsou rozpočtově neodpovědné. Na rozdíl od ODS, které rezultují do minus 170 miliard nebo topka minus 180 miliard, tak my jsme kolem 45,“ zdůraznil. Dodal, že vyrovnaný rozpočet pro hnutí není mantrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám