Hlavní obsah

Babiš: Budíček, pane premiére, jste úplně mimo

Předseda ANO Andrej Babiš podle svých slov nepochopil, proč premiér Fiala měl mimořádný projev, když nic mimořádného neřekl. „Ten projev byl úplně zbytečný. Musím ale říci, že pan Fiala je velký lhář. Lhal k inflaci i zadlužení, lhal i o energetické závislosti. ČEZ privatizovala v minulosti ODS a ČSSD,“ řekl Právu Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Budíček, pane premiére,“ vzkázal Babiš. Podle něj Petr Fiala dlouho odkládal řešení energetické krize. Jak podotkl Babiš, premiér nemluvil pravdu, že vláda koupí energetické zdroje. „Jak to chce kupovat? Když rafinerie jsou polské, distribuce plynu je maďarská, ČEZ má minoritní akcionáře,“ poznamenal Babiš.

Za nesmysl považuje Fialovu poznámku, že Babišova vláda možná záměrně zvýšila energetickou závislost Česka na Rusku. „Oni všechno rozprodali. Transgas v roce 2002. A my jsme na to už neměli žádný vliv,“ řekl předseda ANO. Dodal, že dvacetiletý kontrakt s Norskem na plyn vypršel a „odešel s firmou“.

Bude to stát hodně úsilí a peněz, ale nenecháme vás padnout, řekl Fiala

Domácí

Babišovi chybělo, že premiér lidem nevysvětlil kauzy koaličního hnutí STAN. „Úplně zapomněl říci, že má ve vládě organizovaný zločin,“ podotkl Babiš.

Označil za úsměvné, že se Petr Fiala neobejde bez toho, aniž by zmínil Babišovo jméno. Jediné, co považuje za přínosné, je, že vláda odpustí poplatky za obnovitelné zdroje.

Pekarová: Fiala je odpovědný státník

Předseda SPD Tomio Okamura nepochopil, proč premiér Fiala svádí problémy na ostatní. „Chlubí se, že naplnili zásobníky plynu, ale neřekl, že ho nakoupili třikrát dráž než státy, které mají smlouvy přímo s producentem. Po vzoru Německa nebo Rakouska by měli uzavřít smlouvu přímo s Ruskem,“ řekl Okamura.

Šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová premiéra chválí. „Žijeme ve velmi složité době, Putinova válka i nás velmi ovlivňuje, ale vláda nesedí s rukama v klíně. Zodpovědný státník, jakým Petr Fiala je, proto občanům nejen pravdivě popíše realitu, ale i nabídne řešení,“ řekla Právu.

Projev premiéra Petra FialyVideo: ČTK

Anketa

Líbil se vám projev Petra Fialy? Oznámkujte jako ve škole.
1
32,9 %
2
2,8 %
3
2,2 %
4
2,6 %
5
59,5 %
Celkem hlasovalo 23776 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám