Hlavní obsah

V hře je zavření všech obchodů o nedělích

Novinky, Klára Beranová, Renáta Bohuslavová
Praha

Zavřete na neděli obchody, ať si prodavačky odpočinou. Právě takové výzvy přicházejí jak premiérovi Andreji Babišovi (ANO), tak i ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). Oba návrh podporují, proti je ale zatím ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle kterého by to znamenalo zásah do již tak okleštěné svobody podnikatelů, a navíc riziko propouštění.

Foto: Koláž Novinky.cz s ČTK

Článek

„Byl to můj nápad, protože jsem zavalen žádostmi od prodavaček, které jsou velmi vyřízené, a navíc pracují ve ztížených podmínkách. Zasloužily by si odpočinout,“ napsal premiér Novinkám v SMS.

Babiš tak navrhuje, aby byly po vzoru Slovenska uzavřené v neděli obchody s potravinami, a to alespoň na část dne. „Já jsem pro celou neděli, nebo alespoň pro nedělní odpoledne,“ dodal.

Na jednorázovou kompenzaci 25 tisíc řada podnikatelů nedosáhne

Koronavirus

Maláčová: Nakupte si v sobotu

Výzvy lidí k tomu, aby si prodavačky mohly odpočinout, se scházejí i ministryni práce a sociálních věcí. Vláda se návrhem podle ní zabývá už několik dní.

„Co si třeba nakoupit už v sobotu a prodavače a prodavačky nechat v neděli vydechnout? My v ČSSD s tím nemáme problém a podporujeme omezení nedělního prodeje. Prodavačky jsou vyřízené a mají strach,“ uvedla Maláčová.

Havlíček: Situaci tím nepomůžeme

Podporu ale návrh zatím nenašel u ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Ten varuje také před tím, že se lidé budou v obchodech více srocovat v sobotu a v pondělí, čímž situaci nepomohou.

Vláda schválila kurzarbeit. Vyplatit může až 39 tisíc korun

Domácí

„Mohlo by se stát, že by se zaplnily menší prodejny v sobotu, opět bychom omezili podnikatele a částečně bychom vzali zákazníkům možnost rozhodnout se pro nákupy v den, kdy chtějí. Hrozí i propouštění zaměstnanců,“ uvedl Havlíček Novinkám.

Albert: Prodavačky pracovat chtějí

Kladně se k návrhu nestaví ani někteří zaměstnavatelé. Například tiskový mluvčí potravinového řetězce Albert Jiří Mareček tvrdí, že prodavačky pracovat chtějí.

„V posledních deseti dnech jsme nabrali více než dva tisíce pracovníků. Lidé chtějí pracovat, není dobrý nápad jim v této době ubírat pracovní příležitost,“ sdělil Novinkám Mareček.

„Nedělní zákaz prodeje by nás donutil podobný počet zaměstnanců v dlouhodobém časovém horizontu opět propustit,“ dodal Mareček s tím, že by naopak měla vláda zvážit dočasné otevření obchodů i na Velikonoční pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám