Hlavní obsah

Babiččino údolí dál chátrá

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁCHOD

Nic se nezměnilo, museli konstatovat úředníci královéhradeckého krajského úřadu, když v úterý skončili místní šetření v Ratibořicích na Náchodsku u několika památkově chráněných objektů v Babiččině údolí, které vlastní podnikatel František Wolf.

Foto: Tomáš Majliš

Evropa - Informační příručka pro mladé

Článek

Kraj Wolfovi nařídil, aby do 31. října provedl na budovách nutnou údržbu, která by zamezila další zkáze historických domů. "Postupovali jsme podle Památkového zákona. Bylo to dvanáct bodů, podle nichž měl vlastník obnovit například krovy a střechu vyhořelé stodoly, která je součástí Panského dvora. Ta je jednoznačně v nejhorším stavu. Majitel neučinil nic," řekl Právu šéf krajského odboru kultury a památkové péče Pavel Mertlík.

Proslavené Staré Bělidlo či Proškův mlýn, které Wolfovi nepatří, jsou naopak v pořádku.

Wolf se dnešního místního šetření nezúčastnil, ačkoliv byl pozván. "Nevyzvedl si obsílku," sdělil Mertlík.

Prodeje

Ratibořické Babiččino údolí každoročně navštíví tisíce turistů. Úpadek tohoto poutního místa začal roku 1995, kdy budovy v okolí zdejšího zámku získal Wolf. Majitel Kavalierhausu, léta zavřeného Panského hostince nebo Ratejny, kde Božena Němcová prožila dětství, neustále ignoroval výzvy radnice v České Skalici, aby objekty alespoň zabezpečil před zřícením. Památky, které nechala začátkem 19. století postavit kněžna Zaháňská, přešly do soukromých rukou již v roce 1990. Wolf měl nemovitosti, původně spravované družstvem Jednota, později získat za půl miliónu korun.

Loni se rozhodl zchátralé panství prodat a zájem letos v březnu projevilo ministerstvo kultury. K dohodě nedošlo, zřejmě i proto, že Wolf měl požadovat za zchátralé nemovitosti padesát miliónů korun.

Možnost vyvlastění

Podle Mertlíkových slov bude výsledek úterního šetření poskytnut ministerstvu kultury, které může pověřit stavební firmu k provedení potřebných prací a jejich cenu naúčtovat Wolfovi. "Zástupci ministerstva se šetření rovněž zúčastnili a získal jsem dojem, že jsou rozhodnuti to udělat," konstatoval Mertlík. Odmítl specifikovat, kolik by nejnutnější práce stály. "To si netroufne nikdo odhadnout," poznamenal.

Pokud by záležitost kolem Ratibořic dospěly až do fáze vyvlastnění, zřejmě by bylo komplikované, aby budovy získal stát. "Podle zákona může být majetek vyvlastněn jen ve prospěch navrhovatele a pokud jde o národní kulturní památku, navrhovatelem může být pouze Krajský úřad. Pak by to musel stát okamžitě od kraje vykoupit," vysvětlil Mertlík. Krajské zastupitelstvo, které je jako jediné oprávněno rozhodovat o nabývání majetku, by totiž jen těžko souhlasilo s takovým zatížením napjatého rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám