Hlavní obsah

Babí léto jak má být. Opět padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplotní rekord v neděli v Česku padl na 34 stanicích. Nejvyšší teplotu meteorologové zaznamenali v Hliništi na Prachaticku, kde bylo 24,2 stupně Celsia. Rekordní teplota 24,5 stupně z roku 1988 tam ale překonána nebyla, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační snímek.

Článek

Dosavadní teplotní maxima meteorologové naměřili i v sobotu a předpokládají, že vzhledem k očekávanému počasí budou teplotní rekordy překonány na některých místech i v pondělí.

V Neumětelech na Berounsku bylo dosavadní 17 let staré maximum 23,3 stupně překonáno o tři desetiny stupně. Novou nejvyšší teplotu zaznamenala i havlíčkobrodská stanice, která měří více než sto let. Nedělní teploty tam vystoupaly na 23,1 stupně, což je o 1,3 stupně více než dosavadní rekord z roku 1967.

Rekordy byly překonány také například v Byňově u Nových Hradů na Českobudějovicku, kde meteorologové v neděli naměřili 22,9 stupně. Předchozí rekord pocházel z roku 2000, kdy naměřili teplotu 20,6 stupně.

Ze stejného roku pochází rekord, který v neděli padl v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku. V roce 2000 tam bylo 21,1 stupně, v neděli 21,5 stupně. V Lenoře na Českokrumlovsku dosáhla teplota 23,1 stupně, o jednu desetinu stupně více než při dosavadní rekordní teplotě z roku 1988.

Podle předpovědi by se i v pondělí měly teploty pohybovat na stejné úrovni jako v neděli. Teplotní rekordy budou tedy zřejmě opět padat, ale kvůli očekávaným mlhám a nízké oblačnosti jich může být méně než o víkendu, domnívá se pracovník z ČHMÚ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám