Hlavní obsah

Až pět let vězení za propagaci komunismu, navrhují senátoři

– PRAHA

Výslovný zákaz propagace komunismu a nacismu jako zločinných ideologií má zavést novela trestního zákona, kterou připravili pravicoví senátoři. Jejich cílem je zrušit slovo komunistická v názvu KSČM a dalších podobných stran.

Foto: Profimedia.cz

.

Článek

"Jde nám o explicitní vyjádření, že propagace komunismu a nacismu je trestná," uvedl v úterý senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených). Až 5 let vězení by mělo čekat propagátory komunismu, soudí autoři. Novelu trestního řádu hodlají prosadit v parlamentu do letošního 17. listopadu.

Podle platného zákona za propagaci podobných hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod člověka, hrozí jeden rok až pět let vězení. V případě členů organizované skupiny je trest tři až osm let vězení. Autoři novely jejím prostřednictvím ale nechtějí zlikvidovat KSČM ani kriminalizovat její voliče. Chtějí podle Štětiny spíše přimět KSČM k přeměně v moderní levicovou stranu.

Zákaz názvu komunistická je spíš signálem, uvedl člen petičního výboru Ladislav Smoljak. "Pokud tato strana (KSČM) existuje, tak stále říkáme všem lidem, že komunismus je už povolený, že je správný, že je košer. To že se strana jmenuje komunistická, je prostě drzost, protože víme přece, co slovo komunismus znamená. My musíme bojovat proti této ideologii a toto je první krok," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám