Hlavní obsah

Ať Štěch stáhne ujišťovací prohlášení pro Čínu, jinak ho vyměňte, vyzvala TOP 09 senátory

Novinky, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kalouskova TOP 09 vyzvala předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), aby vzal zpět svůj podpis pod prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů o Číně. Pokud tak neudělá, senátoři by si podle TOP 09 měli zvolit na ustavující schůzi za dva týdny nového šéfa horní parlamentní komory. Strana to oznámila v úterý po jednání předsednictva.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Tomáš Czernin

Článek

„Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kterým se distancovali od standardního pracovního kroku člena české vlády, ponížilo Českou republiku a ohrozilo její důstojnost v očích svobodného světa,“ pronesl nově zvolený senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Předseda strany Miroslav Kalousek dodal, že možností, jak situaci změnit, je ustavující schůze Senátu. Ta se bude konat 16. listopadu. Senátoři by si měli podle TOP 09 zvolit takového předsedu, který přislíbí, že podpis šéfa horní komory pod „hanebným“ prohlášením stáhne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek

„Na ustavující schůzi tuto výzvu kolegům zopakuji a pevně doufám, že pro Senát bude čest České republiky dostatečnou prioritou,“ konstatoval Czernin.

Prohlášení vyvolalo řadu emocí

Jak Právo před časem informovalo, TOP 09 už minulý týden avizovala, že vyzve Štěcha k distanci od prohlášení, které spolu s dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli v polovině října podepsal. [celá zpráva]

V usnesení Štěch spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem uvedli, že chtějí nadále rozvíjet vztahy s Čínskou lidovou republikou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Do Lidového domu přijel předseda Senátu Milan Štěch.

Současně se distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Sklidili za to vlnu kritiky od opozičních politiků, ale také z řad vládní koalice.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMKOS Milan Štěch

Reklama

Výběr článků

Načítám