Hlavní obsah

Občané, styďte se. Radnice v Kopřivnici vystavuje odpadky, které lidé vyhodili před dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svérázný sociální experiment se odehrává v Kopřivnici. Radnici došla trpělivost s černými skládkami a velkoobjemový odpad, který lidé za pouhé dva měsíce odložili i před svými domy, nechala převézt na pódium na náměstí. Hlavním cílem je přimět viníky, aby se nad svým jednáním zamysleli a zastyděli. Někteří kolemjdoucí to berou jako dobrý vtip, jiní to odsuzují.

V Kopřivnici na náměstí jsou k vidění odpadky z černých skládek. I s názvy ulic, kde je lidé vyhodili.Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Starý nábytek, vyhozené elektrospotřebiče, pneumatiky, špinavé koberce a spousta dalšího harampádí budí na nedávno zrekonstruovaném náměstí od pátečního rána značné pozdvižení. Kolem odpadků se tvoří hloučky a lidé živě diskutují. „Jsme si vědomi, že navozit tento brajgl do nového centra je trochu kontroverzní nápad, který může na mnohé působit negativně. Ale jakákoliv diskuse na tohle téma je žádoucí a zvýší povědomí o naší kampani,“ řekl místostarosta Kopřivnice Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Reakce jsou podle něj velmi různorodé. „Někteří lidé nás za to chválí, jiní kritizují. Objevili se dokonce i takoví, kteří si chtěli některé věci odnést, že by se jim hodily,“ usmívá se místostarosta.

Cílem kampaně je upozornit veřejnost, že vysloužilé objemné věci, které se nevejdou do běžných kontejnerů na komunální odpad, rozhodně na ulici nepatří.

Akce měla několik fází. Radnice nejprve přestala tento odpad odložený vedle popelnic na dva měsíce odvážet. „Pak jsme tam ještě na dva týdny dali cedule s informací, že takový odpad k popelnicím nepatří. No a teď jsme ten odpad svezli na náměstí, kde ho necháme asi jeden týden. Vyhozené věci jsme označili názvy ulic, kde byly nalezeny,“ dodal Šimíček.

Generace Z plýtvá potravinami nejčastěji. Vědci řeší, co s tím

Věda a školy

Radnice doufá, že když lidé uvidí, co všechno nepořádní spoluobčané za dva měsíce vyhodí do ulic, uvědomí si, že černé skládky jsou opravdu velmi nežádoucí jev. Navíc podle Šimíčka nejde jen o estetický problém, ale vytváření černých skládek přispívá i k množení štěnic, hlodavců a další havěti.

Jak Šimíček doplnil, městské komunální služby Slumeko sice i velkoobjemový odpad od kontejnerů dvakrát za měsíc svážejí, i když to není jejich povinnost, ale městskou pokladnu to ročně stojí asi 150 tisíc korun navíc. Přitom drtivá většina lidí podle Šimíčka musí vědět, že velkoobjemový odpad k popelnicím nepatří.

„Zrovna včera jsme tady měli mateřskou školu, a když jsem se dětí ptal, kam tento odpad patří, většina z nich věděla, že do sběrného dvora,“ dodal s tím, že spolu se svými kolegy na radnici věří, že tato neobvyklá kampaň bude mít pozitivní dohru a alespoň část lidí už příště vysloužilé věci odveze tam, kam skutečně patří.

Anketa

Položili jste někdy vedle popelnice objemný odpad, který se do ní nevejde, s tím, že ho nakonec někdo odveze?
Ano, dělám to běžně
3,9 %
Dělám to velmi výjimečně
10,6 %
Ne
85,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5550 čtenářů.

Odborníci mění komunální odpad na desky pro stavbu či nábytek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám