Hlavní obsah

Aspoň něco

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediná důležitá politika v letních vedrech se hraje na koaličním hřišti. A je to zatím hra natolik záhadná, že výsledek - podobu programového prohlášení nové vlády - si netroufám tipnout. Soupeři, ač s rozdílným počtem hráčů, mají vyrovnané síly.

Foto: Marek Velebný

návštěvníci

Článek

Takže budeme mít deregulované nájemné podle lidovců a unionistů, nebo budeme platit regulovaně podle sociálních demokratů? Když jedna strana ustoupí, co za to od té druhé dostane? Nebo se počká na volby? Výběr je omezen.

Ano, či ne registračním pokladnám s fiskální pamětí, příspěvek na nákup školních pomůcek prvňáků buď pro rodinný rozpočet viditelný, nebo jen takový kosmetický, splnění lidoveckého snu o podpisu smlouvy s Vatikánem, nebo jeho odložení na neurčito, přídavky na všechny děti sakumprásk, nebo jen tak skoroplošně, či přísně výběrově podle sociální situace rodin. Pár politických obchodů může kvést.

Části občanstva by vyhovovaly představy ČSSD, jiným zase Kalouskových a Němcových lidí. Každý by ale byl nakonec spokojenější, kdyby jednotlivá témata programového prohlášení měla jasnou podobu. Nejhorší výsledek, ke kterému by špičky koalice a nakonec i vláda mohly dospět - osobně jsem v tomto směru skeptický - by byly takové body prohlášení, které by k ničemu konkrétnímu v jasném termínu nezavazovaly. Například že registrační pokladny či majetková přiznání zůstávají prioritou programu vlády, která se jimi bude zabývat blablabla.

Protože první jistotou je, že vláda nakonec nějaké programové prohlášení vyrobí, a druhou jistotou je, že koaliční partneři nemohou jen tak s cynickým pragmatismem zapomenout to, na co lákali voliče, je pravděpodobné, že nějakého verbálnímu mlžení se dočkáme. Opak by byl jen příjemným překvapením.

Zatím jedinou dobrou zprávou pro veřejnost je obnovení novomanželských půjček, na kterém se koaliční lídři shodli. My starší, co jsme kdysi s jejich pomocí zakládali rodiny, víme, o čem je řeč. V zemi, kde instituce manželství je v krizi a rodí se málo dětí, je to rozumné politické rozhodnutí. Teď jde taky o konkrétní podobu toho opatření, aby bylo pro mladé manžele víc efektivní než pro politické strany efektní.

Bezúročné půjčky by neměly novomanželům jejich start jen zkrášlit, měly by jim ho bez větších problémů umožnit. A pokud jde o ten bolavý problém demografický, docela určitě by pomohlo, kdyby z té půjčky stát rodičům za každé narozené dítě takových řekněme padesát tisíc odpustil.

PRÁVO 18. srpna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám