Hlavní obsah

Ashya je v pohodě, já na jeho místě bych se bál, řekl chlapcův otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětiletý britský chlapec Ashya King v úterý absolvoval první vstupní vyšetření v pražském Protonovém centru. Samotný chlapec i jeho rodina zatím procedury snáší velmi dobře. Příští týden lékaři zahájí chlapcovu léčbu. Čeká ho chemoterapie a ozařování, léčba potrvá pět týdnů.

Ashya je v pohodě, já na jeho místě bych se bál, řekl chlapcův otecVideo: Novinky

 
Článek

Po příletu do České republiky se rodina nemocného chlapce s nádorem na mozku ihned zaměřila na samotnou léčbu. Rodiče neztrácejí naději a věří, že čeští lékaři chlapci pomohou.

„Ashya je stále ještě trochu traumatizovaný. Byl v Anglii, ve Španělsku a teď je tady v České republice. Ví, že se tady nemá čeho bát. Pravděpodobně si však neuvědomuje, co se přesně děje,“ vysvětluje otec nemocného chlapce Brett King.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kdybych já byl na jeho místě, bál bych se,” doplnil s tím, že je dobře, že si jako dítě nedělá ze svého stavu starosti.

Lékaři v úterý provedli všechny důležité kroky, aby mohli naplánovat léčbu. Především se jedná o speciální pomůcky a plánovací vyšetření. Nedílnou součástí je také příprava ozařovacího plánu. Na něm pracují nejdříve lékaři, poté fyzici.

„Když vše půjde přesně tak, jak jsme naplánovali, bude v pondělí léčba zahájena. Chlapec bude jezdit třicetkrát od pondělí do pátku na ozáření,“ popisuje lékař protonové léčby Jiří Kubeš.

Chlapec stráví na ozáření denně zhruba tři hodiny a poté bude vždy transportován zpět do Motola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám