Hlavní obsah

Armáda vycvičí ukrajinské pyrotechniky v odminování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda už více než rok trénuje ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku ukrajinské vojáky a důstojníky. Letos nabídku pro ukrajinskou armádu rozšiřuje o pyrotechnické kurzy. „Česko může uspořádat v roce 2024 měsíční výcvik humanitárního odminování zhruba pro padesát ukrajinských pyrotechniků,“ řekla Právu mluvčí ministerstva obrany Ivana Navrátilová.

Foto: AČR

Ukrajinští vojáci cvičí na Libavé střelbu ze samopalů Sa-58

Článek

Armáda chápe humanitární odminování jako proces zaměřený na vyčištění oblasti pro mírový a bezpečný život obyvatel. Česko se loni stalo jednou z dvanácti zemí takzvané odminovací koalice, která by měla pomoci Ukrajině vycvičit dostatek pyrotechniků a dalších odborníků na čištění prostoru od min. Ruská armáda totiž vytvořila na více než tisíc kilometrů dlouhé frontě na východě a jihu Ukrajiny minová pole s milionem protitankových i protipěchotních min.

Odminovací koalici vede Litva, která tento čtvrtek ve Vilniusu pořádá koordinační schůzku, na které se rozhodne o konkrétní pomoci. Poté česká armáda pošle svou nabídku kurzů na Ukrajinu. „Máme připravené dva termíny pro školení ukrajinských pyrotechniků, ale z bezpečnostních důvodů je nelze sdělit,“ dodala Navrátilová.

Průchod minovým polem cvičí všichni

Výcvikovým prostorem Libavá loni prošlo na čtyři tisíce ukrajinských vojáků, než odjeli na frontu. Jednou z dovedností, která jim má pomoci přežít, je i trénink pohybu v zaminovaném území. „Průchod minovým polem je součástí vševojskového výcviku dlouhodobě prováděného na území Česka,“ poznamenala Navrátilová.

Pět týdnů na výcviku v Libavé a zpět do první linie

Domácí

Ukrajinští vojáci se vrátí i letos. V listopadu loňského roku Sněmovna souhlasila s tím, že by armáda mohla letos na Libavé vycvičit další čtyři tisíce Ukrajinců.

Česká republika byla jednou z prvních zemí, které Ukrajině po ruské invazi poskytly vojenskou pomoc a začaly cvičit ukrajinské vojáky. Armáda už odeslala na Ukrajinu zbraně za 6,2 miliardy korun z takzvaných mobilizačních zásob, které generální štáb označil jako nepotřebné.

Šlo o čtyři bitevní vrtulníky Mi-24, 62 tanků hlavně typu T-72, 130 bojových vozidel pěchoty a desítky automobilů. Mezi dary bylo 13 samohybných kanonových houfnic a 12 raketometů, vše doplněné municí. Dále Česká republika darovala 128 minometů s municí, desítky tisíc ručních střelných zbraní doplněných miliony nábojů a vojenský zdravotnický materiál.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) loni oznámila, že v armádních skladech zbylo minimum vojenského materiálu, který lze ukrajinské armádě poskytnout.

Na Ukrajinu dál ovšem vyvážejí české zbrojovky. Od začátku války ministerstvo průmyslu vydalo exportní licence za 130 miliard korun. Přitom české firmy vyvezly za tu dobu na Ukrajinu zbraně za více než 50 miliard korun. Mezi největší dodavatele patří Czechoslovak Group, která dodává renovované tanky, bojová vozidla pěchoty, houfnice nebo raketomety RM-70 Vampire, nebo STV Group, která vyváží modernizovanou těžkou techniku a dělostřeleckou munici.

Česko bude cvičit ukrajinské vojáky i příští rok, schválila Sněmovna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám