Hlavní obsah

Armáda odmítá kritiku transportérů Pandur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany trvá na nákupu transportérů Pandur pro českou armádu a odmítá kritiku, kterou na adresu chystaného nákupu nešetří místopředseda sněmovního branného výboru Miloš Titz (ČSSD). Podle něj nejsou vozidla vyzkoušená a není jisté, jak se budou chovat při střelbách. Armáda navíc od rakouské firmy Steyr, která Pandury vyrábí, požaduje osmikolové modely. Podle odborníků ale osmikolky nikde nejezdí.

Článek

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že transportéry armáda testovala loni na podzim ve Vyškově a s výsledkem byla spokojena. Podle Čírtka byly testu podrobeny jízdní vlastnosti v terénu, schopnost plavby, náklad vozidla do letounu, možnost nést různé nástavby a vnitřek vozu. "Tvrdit, že vozidlo nemůže střílet, když je vybaveno špičkovým kanonem Rafael, je zcela mimo realitu," zdůraznil Čírtek.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz v Lidových novinách řekl, že se obává hlavně rychlosti, s jakou vláda směřuje k podpisu kontraktu. Přestože je sám členem vládní ČSSD,  kritizuje výběr panduru na úkor transportérů AMV od finské firmy Patria. "Kupujeme zajíce v pytli", tvrdí v deníku Titz.

Vláda hodlá za 23,6 miliardy korun nakoupit 199 transportérů, které mají nahradit zastaralé typy OT-64. Jde o největší zakázku v historii ČR.

Titz se domnívá, že takový obchod by se měl uzavřít až po volbách. Stát pak bude moci vyjednat dobré podmínky a nebude pod tlakem blížících se voleb. Ministerstvo obrany ale o přenechání úkolu příští vládě neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám